Hoe een grappige Ushi beroemdheden tackelt

SBS 6 staat niet bepaald bekend als humorleverancier. En ook Wendy van Dijk leek eerder ranzig dan geestig. Maar als Ushi, verslaggeefster van Tokyo Broadcasting, werd ze een van de grappigste Nederlandse tv-creaties van de afgelopen jaren....

'BORIS Dittrich, draagt u boxershorts of tangaslips?'

'Pardon?!'

'Boxershorts of tangaslips?'

Het D66-Kamerlid kijkt de Japanse verslaggeefster Ushi - in werkelijkheid een vermomde Wendy van Dijk - verbijsterd aan. Hij begint te blozen, het zweet breekt hem uit, hij lijkt zich af te vragen of hij weg moet lopen. Dittrich probeert het gesprek de serieuze kant op te sturen en begint over het homohuwelijk, sociaal-liberale verworvenheid bij uitstek, maar Ushi countert genadeloos: 'About sex we talk later.'

Het gesprek is terug te zien op de onlangs verschenen video en dvd Ushi Says Hi! Ushi op SBS 6 was een van de grappigste Nederlandse tv-creaties van de afgelopen jaren. Dat was nogal verrassend. Met programma's als Explosief, Ton of Blind Vertrouwen staat SBS niet direct bekend als de thuishaven van de tv-humor. En de geloofsbrieven van Wendy van Dijk waren al evenmin veelbelovend. Ze maakte furore met Over de Rooie, waarin kandidaten onder meer met hun blote billen in een pot pindasaus moesten plaatsnemen.

Ushi is echter een voltreffer. Vermomd als verslaggeefster van Tokyo Broadcasting ondervraagt Van Dijk beroemdheden als Jerry Springer, Donny Osmond, de Weather Girls, Dennie Christian en Shaggy. Omdat ze erg slecht, bij vlagen onverstaanbaar Engels spreekt, ontspint zich een moeizaam gesprek met veel vergissingen over en weer. De geïnterviewde, doorgaans een mediaveteraan die zich heeft ingesteld op het zoveelste routineuze promotiepraatje, begint zich steeds ongemakkelijker te voelen. Dan slaat Ushi toe, bij voorkeur met een vraag over seks. Ze vraagt Jerry Springer of hij een grote auto heeft. Als Jerry bevestigend antwoordt, zegt Ushi: 'Weet u dat mannen met een grote auto een kleine ... hebben?' De methode is niet bijster subtiel, maar het resultaat is prachtig. Jerry Springer, king of trash-tv, is volkomen van zijn apropos gebracht.

Ondanks haar voorkeur voor seksueel geladen vragen is Ushi nooit ranzig. De vragen zijn slechts een middel om door de wol geverfde beroemdheden van hun stuk te brengen. Dat maakt Ushi ook zo grappig: haar interviews beginnen als het zoveelste slappe vraaggesprekje met een celebrity, maar lopen al snel op een totale chaos uit. We zien de celebrities de slappe lach krijgen en wanhopig naar houvast zoeken. Maar uiteindelijk blijven ze allemaal zitten, ook al wordt ze, zoals Donny Osmond, gevraagd: 'Do you like sex in molning ol evening?'

De videoband Ushi Says Hi! bevat nog een aardige toegift, die niet op televisie werd uitgezonden. Niet iedereen blijkt in de Ushi-act te trappen. De Nederlandse r & b -band Replay ontmaskert Wendy van Dijk, en de Belgische Goedele Liekens vertrouwt het ook niet. Brutaal doorzoekt ze de hotelkamer waar het gesprek wordt opgenomen, totdat ze het opnameschema van Ushi & Van Dijk vindt.

Op televisie, waar ze in maart volgend jaar terugkeert, waren de Ushi-interviews onderdeel van het verder nogal flauwe programma Ushi & Van Dijk. Daarom is het aardig dat er nu een video is met louter Ushi-interviews. Hoewel tachtig minuten aan de lange kant is, blijven de meeste items verrassend goed overeind, ook als je ze achter elkaar bekijkt. Voor iedereen die het gemist heeft omdat hij dacht dat het toch weer zo'n ordinair SBS-programma zou zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.