Column

Hoe een buschauffeur zijn stad weer tevreden zou maken

 

Johan Willemsen wilde burgemeester van Almere worden. Terwijl zijn vrouw Linda een boterham smeerde, vroeg ik of dit ging lukken. 'Nee', zei Linda. 'Zoals het nu werkt absoluut niet.' Tja, bromde Johan. Dat zei nou iedereen.

Dertien personen solliciteerden om Annemarie Jorritsma op te volgen: negen mannen, vier vrouwen, acht met bestuurlijke ervaring. Johan Willemsen (49), de enige kandidaat die meteen naar buiten trad, is voor zover we weten de enige buschauffeur: al 23 jaar bij het Amsterdamse GVB. Een vriendelijke man met een diamant in zijn oor. Lid van een politieke partij is hij niet. Johan stemde vroeger PvdA, toen VVD, een keer Janmaat en een keer PVV ('zal ik maar eerlijk zeggen'). En eens SP. Als burgemeester zou hij dus 'onpartijdig' zijn. Net als die nieuwe in Maastricht.

Johan Willemsen vond dat hij het kon: hij voltooide al een opleiding tot automonteur en systeembeheerder, haalde zijn vliegbrevet, verzorgt in zijn vrije tijd rondvluchten in Nederland met een bedrijfje dat hij royaal 'International Airline' doopte. Als hobby daarnaast nog 'wet en regelgeving': Johan staat de mensen graag bij met gratis juridisch advies 'uit het internet'.

Dus nou.

De kandidaat woont in de Rock and Rollstraat. Thuis kwetterden grasparkieten en kwispelde een mopshond. Een kleine koopwoning in een rijtje, waar Johan ook al veel meer van maakte: woonkamer eigenhandig 3 meter verlengd, hoppa open keuken in het midden. Pronkstuk aan het plafond van de woonkamer: een vandaalbestendige bewakingscamera. Niet zonder trots showde Johan zijn telefoon, waar je de beelden van zes camera's in en om zijn huis live kon volgen. Zijn drie kinderen konden geen koekje pikken zonder dat hij het zag. 'Qua veiligheid', grijnsde de burgemeesterskandidaat.

Toch was de openbare orde niet zijn voornaamste thema: Johan Willemsen ging zich hard maken voor een zwemparadijs. 'Met glijbanen.'

In Almere is de PVV met negen van de 39zetels de grootste van tien partijen. Johan vroeg zich vaak af waarom. Hij somde de bewoners van de Rock and Rollstraat op: Russisch, Turks, dan die aardige Poolse jongen. Daarnaast weer een Pools gezin, dan een Hollander, Ed. Nog vier Nederlanders, dan weer Polen. Nog een Russisch gezin, daarnaast Chinezen. Hardwerkende mensen, die leuk met elkaar omgingen.

Ook de rest van Almere kende hij niet anders. Net als in zijn jeugd in Amsterdam Geuzenveld: Johan groeide op met zijn Turkse buurjongen, die nu politieagent is. Zijn vader werkte bij de stadreiniging, zijn moeder stond in de viswinkel van de ouders van voetballer Wim Jonk. PVV stemmen, zei Johan, dat deden mensen die hij kende uit onvrede met de politiek. Met buitenlanders had dat minder te maken, die stemden zelf vaak óók PVV.

Wat wil de Almeerder? Johan Willemsen schreef drie A-viertjes met 'punten ter verbetering'. Bijna alles weer van internet, makkelijk zat, daar kon ook een kandidaat alles wel zo'n beetje vinden. Maar het zwemparadijs bleef het voornaamste. Je kon erom lachen, maar was het niet gekker dat in Almere nooit een fatsoenlijk openluchtzwembad was gebouwd? 'De Almeerder wil wat te doen hebben in zijn vrije tijd', zei Johan. 'Die rijdt de hele week de stad al uit, want het werk is elders. Die werkt keihard.' En dan wilde je in het weekend dus weleens thuis blijven met de kinderen. Wat leuks doen. In Almere.

De kandidaat ging me vervolgens een rondleiding geven, ik mocht achter op zijn blauwe Vespa. Met veel genietend armzwaaien loofde hij het fietspadennetwerk en de groene omgeving. En natuurzwemwater genoeg!, riep ik onderweg. Vinden Almeerders vies!, antwoordde Johan. We passeerden de Blowboot. Een doorn in zijn oog. Als Johan Willemsen het toerisme eenmaal een impuls had gegeven, had niemand die boot meer nodig.

Ach, was de gekozen burgemeester er al maar vast. Dán kon Johan Willemsen bewijzen dat de burger het zelf wel oploste. Er stonden 'al zo veel Almeerders' achter hem. Een zwemparadijs, en klaar was je.

Gistermiddag lag er een brief van de Commissaris van de Koning op de mat: Johan Willemsen is zonder gesprek afgewezen. De Commisaris geeft hem in overweging 'vrijwillig te participeren in de samenleving'.

Johan Willemsen.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden