Hoe een bakker in de VS weigerde een taart te bakken voor een homostel (en het ministerie zijn kant koos)

Is het bakken van een bruidstaart een vorm van meningsuiting en mag je die daarom weigeren te verkopen aan een homostel dat gaat trouwen? Een christelijke bakker in Colorado vindt van wel. En vindt het Amerikaanse ministerie van Justitie aan zijn kant.

Bakker Jack Phillips.Beeld afp

Dinsdag buigt het Amerikaanse Hooggerechtshof zich over deze kwestie, die al vijf jaar speelt. Een lagere rechter en de burgerrechtencommissie in het progressieve Colorado hebben eerder de homo's in het gelijk gesteld, maar gaat het conservatieve Supreme Court daarin mee? Als het verbod op discriminatie ondergeschikt wordt geacht aan de (religieuze) vrijheid van meningsuiting, kan de uitspraak grote gevolgen hebben voor de Amerikaanse samenleving.

Daarbij is het dus opvallend dat de regering-Trump de kant van de bakker heeft gekozen. In een lange juridische brief aan het hoogste hof van het land betuigt het ministerie van Justitie zijn steun aan Jack Phillips van bakkerij Masterpiece, een bakker in een voorstad van Denver die ook geen taarten bakt voor Halloween of andere duivelse feesten. 'Wanneer Phillips gedwongen wordt via zijn creatie deel te nemen aan een ceremonie die zijn religieuze overtuigingen geweld aandoet, dan schendt dat zijn First Amendment-rechten', aldus landsadvocaat Jeffery Wall.

Een taart in de vorm van een bijbel

Trump verzet zich al tegen ontslagbescherming voor homo's en wil transgenders weren uit het leger. Na de aanslag op een homo-nachtclub in Orlando wierp Trump zich juist op als beschermheer van seksuele minderheden.

De rechtszaak dinsdag is aangespannen door bakker Phillips, die in 2012 weigerde een bruidstaart te maken voor twee mannen. Zijn belangrijkste argument is dat hij als artiest recht heeft klanten te weigeren. Medestanders van Phillips verwijzen daarbij naar een andere bakker in Denver, Marjorie Silva van Azucar Bakery, die in 2014 weigerde een taart te bakken in de vorm van een bijbel met daarop een plaatje van twee doorgekruiste bruidegommen en de woorden 'God haat zonde'. De koper van deze taart beschuldigde Silva ook van discriminatie maar werd in het ongelijk gesteld. Het verschil met bakker Phillips is dat bakker Silva de klant wél een taart aanbood in de vorm van een bijbel. Plus daarbij een zakje met glazuur om er zelf de gewenste boodschap op te schrijven.

Beeld reuters

Bakker Silva weigerde een product te maken met een voor haar immorele boodschap, aldus hoogleraar John Corvino, schrijver van het boek Debating Religious Liberty and Discrimination op zijn YouTube-kanaal, maar zij gaf de klant wel de spullen om dat zelf te doen. Bakker Phillips daarentegen weigerde een product te maken voor in zijn ogen immorele doeleinden (het ontwerp van de taart was nooit aan de orde). En dat zijn zijn zaken niet, aldus Corvino.

Burgerrechtenadvocaten vergelijken de zaak met het weren van zwarten uit restaurants in de jaren zestig. Mocht het Supreme Court nu anders besluiten dan kan dat volgens hen de sluizen openzetten voor andere vormen van discriminatie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden