Hoe durft u: azijn gebruiken tegen groene aanslag

Chemische onkruidbestrijders zijn toegelaten; een scheutje azijn niet. Wat zit daar nu weer achter?

Beeld anp

Onlangs viel op deze pagina te lezen dat een scheutje azijn prima werkt tegen groene aanslag op het terras. Goede zaak, want daardoor kunnen de chemicaliën in de kast blijven. Fout!, meldde voorlichtingsinstantie Milieu Centraal. Azijn mag je helemaal niet gebruiken! Maar vorig jaar mocht dat van dezelfde voorlichters nog wel. Wat is er veranderd?

De maatschappelijke discussie over onkruidverdelgers is opgelaaid, ook over alternatieven zoals azijn. Daar werden zelfs Kamervragen over gesteld. Veel consumenten gebruiken het huismiddeltje liever dan de chemische variant: 45 procent prefereert azijn. Geen goed idee, antwoordde het ministerie van Milieu. Ook azijn heeft 'negatieve milieu-effecten' zoals verzuring van de bodem.

Pardon? Een scheutje zal toch niet direct de grond verzuren? 'Azijn is geen toegelaten onkruidbestrijdingsmiddel', antwoordt de woordvoerder van het ministerie. Waarom niet? 'Omdat er geen aanvraag voor is ingediend bij het CTGB, het college voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden. Dat moeten producenten doen en dat is niet gebeurd.'

Moeten Groenlezers een aanvraag doen om hun terras met water en azijn te mogen schrobben? Terwijl ze een middel als Roundup met het mogelijk kankerverwekkende glyfosaat gewoon mogen gebruiken? Het moet niet gekker worden.

Maar het CTGB beaamt: 'Azijn is niet onderzocht als onkruidverdelger en dan mogen en kunnen wij er niks over zeggen.' Geregistreerde gewasbeschermingsmiddelen met 60 kilo azijnzuur per hectare zijn wel toegelaten. Dat komt neer op 6 gram azijnzuur per vierkante meter, terwijl een liter schoonmaakazijn pakweg 8 gram azijnzuur bevat. De meeste mensen gebruiken daarvan hoogstens een scheut. Wat is daar mis mee?

Product Schoonmaakazijn
Prijs Euro 0,30 per liter
Verkrijgbaar Supermarkt
Oordeel 3 sterren

'Je weet niet hoe en hoeveel azijn een particulier gebruikt, maar bij een officieel middel is dat voorgeschreven', zegt Chris van Dijk, wetenschapper bij de afdeling Plant Research van Wageningen Universiteit. 'En zo onschuldig is azijnzuur ook niet. Sinds maart mogen ook professionele middelen met azijnzuur niet meer worden toegepast op verharde terreinen. Vanaf eind 2017 mogen ze helemaal niet meer.'

De Berg Groep in Heerhugowaard, fabrikant van schoonmaakazijn, gaat nu een aanvraagprocedure starten. Tot die tijd mag een scheutje azijn op het terras alleen stiekem; illegaal. Maar met alleen heet water verdwijnt de aanslag ook, zegt Milieu Centraal.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden