Hoe de Washingtonse elite Trump (niet) in toom houdt

De leiders van de VS en Noord-Korea spelen een gevaarlijk spelletje: wie is de onvoorspelbaarste? Om een ramp te voorkomen moeten de redelijke krachten in Washington Trump permanent in de gaten houden.

Arie Elshout
Trump laat zich uit over Noord-Korea in de Trump National Golf Club in Bedminster, New Jersey op 8 augustus. Beeld afp
Trump laat zich uit over Noord-Korea in de Trump National Golf Club in Bedminster, New Jersey op 8 augustus.Beeld afp

Het is een onorthodox en griezelig schouwspel waar de wereld naar zit te kijken: de confrontatie tussen Donald Trump en Kim Jong-un. De Amerikaanse president wil niet dat de Noord-Koreaanse dictator kernwapens krijgt waarmee hij Amerika kan bedreigen. Dat is een serieuze en legitieme kwestie die vraagt om een afgewogen mix van diplomatieke en militaire druk. De verontrustende werkelijkheid is dat het conflict vooralsnog verloopt volgens de lijnen van een klassieke caféruzie. Twee mannen schreeuwen steeds harder tegen elkaar; als de ander niet inbindt, beginnen ze met vuisten op elkaar in te beuken.

Dat laatste stadium is nog niet bereikt, maar vrijdagochtend voerde Trump de woordenstrijd met Kim weer een stukje verder op. In alle vroegte twitterde hij: 'De militaire oplossingen liggen klaar, vast en zeker.' Zoiets is gevaarlijk, want oorlogsretoriek is niet gratis. Senator John McCain waarschuwt Trump geen dreigementen te uiten die hij niet kan waarmaken. Negeert de tegenpartij die waarschuwingen en je doet uiteindelijk niets, dan lijk je zwak. Het overkwam Obama toen hij het Syrische regime ongestraft een door hem getrokken Rode Lijn liet overschrijden.

Maar Trump luistert niet naar een man als McCain, een ooit door de Vietnamezen gemartelde gevechtspiloot die het smerige gezicht van de oorlog heeft gezien. De president lijkt alleen te luisteren naar zijn diepste, in de vastgoedsector wortelende macho-instincten. Donderdag zei hij dat zijn omstreden Vuur en Furie-uitspraak 'misschien niet hard genoeg' was geweest. Vervolgens knalde hij er nog steviger in.

Ridder op het witte paard

Hij waarschuwde Noord-Korea zelfs 'niet te denken aan zoiets als het aanvallen van iedereen die we liefhebben'. Dan zullen er 'dingen gebeuren die ze (de Noord-Koreanen) nooit voor mogelijk hadden gehouden.' Het is volgens Trump 'zo langzamerhand tijd dat iemand in de bres springt voor de mensen van dit land'.

Deze uitspraken zijn sentimenteel en hebben bijna iets messianistisch door de verwijzing naar 'the people of this country'. Dat kan vertaald worden met 'de mensen van dit land' maar ook met 'het volk van dit land'. De president lijkt zich hier te presenteren als de ridder op het witte paard die eindelijk is gearriveerd om het geliefde volk te redden. Zo'n zelfbeeld is eng.

Tekst gaat verder onder video.

Misschien bedoelt Trump het niet zo en is hij zich als beginnend president niet bewust van de werking van woorden. Hoe het ook zij, hij brengt zich zo wel in een positie dat er geen weg terug is als Kim niet zwicht. Anders staat hij te kijk als een bluffer die blaft maar niet bijt. Omdat dit het laatste is wat hij wil, kan hij rare sprongen gaan maken.

Om dat te verhinderen zal het Washingtonse systeem van checks and balances op volle toeren moeten gaan draaien. Met in de voorste linies de ministers van Defensie en van Buitenlandse Zaken, de nationale-veiligheidsadviseur en de CIA-directeur. Ze staan niet voor een eenvoudige taak bij deze president, die meteen bij het opstaan begint te twitteren. De redactie van The New York Times heeft er zelfs een extra vroege dienst voor ingesteld. Trump heeft dan nog geen adviseur gezien.

Meer over Noord-Korea

Trump waarschuwt Kim dat leger VS gereed is om toe te slaan
De Amerikaanse president Donald Trump heeft de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un vrijdag opnieuw gewaarschuwd de VS niet te bedreigen of te provoceren. Hij zei dat het Amerikaanse leger gereed is om toe te slaan mocht Pyongyang in de fout gaan. 'Militaire oplossingen zijn nu volledig gereed, vergrendeld en geladen, mocht Noord-Korea onverstandig handelen', twitterde de president. 'Hopelijk zal Kim Jong-un een ander pad vinden!'

Noord-Korea zegt laatste hand te leggen aan plan om vier raketten af te vuren richting Guam
Noord-Korea heeft donderdag gedreigd om middellange-afstandsraketten af te vuren richting het Amerikaanse eiland Guam. Een plan hiertoe zal volgende week worden afgerond, aldus Pyongyang. Noord-Korea heeft nog niet eerder zo gedetailleerd informatie vrijgegeven over een plan om Guam te bedreigen.

Maar wat als het écht uit de hand loopt tussen de VS en Noord-Korea? Dit zijn de militaire scenario's
Nooit eerder uitte een Amerikaanse president zulke dreigende taal richting Noord-Korea: Donald Trump dreigde Pyongyang dinsdag met 'vuur en woede die de wereld nog nooit eerder heeft gezien'. Maar wat kan Trump nog doen nu Noord-Korea in staat is om raketten te voorzien van kernwapens? En wat zal de reactie van Pyongyang zijn? We zetten de mogelijke scenario's op een rij.

Dit is het eiland dat Noord-Korea in het vizier heeft voor een raketaanval
Guam is het stukje Amerika dat het dichtst bij Noord-Korea ligt. Op 3.400 kilometer afstand om precies te zijn, ruim binnen bereik van de Noord-Koreaanse Hwasong-12-raketten. En daarom belandde het tropische eiland in het oog van de storm. De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un dreigde donderdag dat hij maar met zijn vingers hoeft te knippen en er zullen vier raketten op Guam worden afgevuurd. Die zullen het eiland niet raken, maar 30 tot 40 kilometer voor de kust buiten de territoriale wateren in zee belanden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden