Hoe de spelers zich ook opstellen, ze kunnen bij VI geen goed doen

Zaterdag leek het nog een flinke rel te worden. Zondag werd de persboycot door het Nederlands elftal al wat afgezwakt....

JOHN VOLKERS

Van onze verslaggever

John Volkers

TORONTO

Het was op de uitdrukkelijke wens van bondscoach Dick Advocaat dat man en paard werden genoemd in het onverwachte protest van de spelersgroep. De coach zal niet gelukkig zijn met de plotselinge dapperheid van zijn spelers. Het afzetten tegen minder zonnige berichtgeving door de pers is een middel dat meestal later in een toernooi wordt gebruikt om een team op scherp te zetten.

Woordvoerder Jan Wouters wenste gisteren de uitsluiting van het invloedrijke VI niet te verduidelijken. Hij achtte het communiqué dat via het ANP werd verspreid duidelijk genoeg. Dat was op de vroege zaterdagochtend - om zeven uur werd de ANP-verslaggever al uit zijn bed gebeld - vooral een steunverklaring aan het adres van de onder vuur liggende spelersvakbond VVCS en de dochteronderneming Sport Promotion BV.

De weinig vloeiende tekst luidt: 'Het vertrouwen van de spelers van het Nederlands elftal die lid zijn van de VVCS c.q. onder contract staan bij Sport Promotion, in de betreffende organisatie is op geen enkele wijze aangetast. De spelers laten weten zich gestoord te hebben aan de suggestieve berichtgeving die de laatste tijd van de zijde van ''een aantal media'' heeft plaatsgevonden. De betreffende spelers hechten eraan te onderstrepen zich volledig te distantiëren van de inhoud van de diverse artikelen. Vanaf heden zal zal met betrekking tot verzoeken om medewerking tot interviews door die media een terughoudend en uiterst selectief beleid worden gevoerd.'

Zondag bleek Voetbal International de gebeten hond. De berichtgeving was volgens de spelers de laatste twee jaar negatief geweest. Het artikel in het laatste nummer, een interview met de opgestapte VVCSerevoorzitter Janssen van Raay, was 'de druppel geweest die de emmer had doen overlopen'.

'Wij liggen er niet wakker van', was de reactie van VI-hoofdredacteur Van Cuilenborg. 'Wij zullen geen protest aantekenen. Wij zullen spelers niet dwingen tot interviews. Ten slotte is iedereen daar vrij in. Dan maar niet, zou ik zo zeggen.'

'Hoe we ons ook opstellen, we kunnen geen goed doen', aldus de spelersgroep. VI noemt de internationals zonder Van Basten en Gullit 'grijze muizen'. Het blad kritiseerde het afblazen van het project-Cruijff en betitelt de technische staf als tweede garnituur en middelmaat.

In 1980 besloot het Nederlands elftal bij het mini-WK te Uruguay ook al eens tot een persboycot. Woordvoerder Jan Peters las toen nog persoonlijk een verklaring voor. De journalisten werden niet meer te woord gestaan wegens de voortdurende kritiek aan het adres van bondscoach Zwartkruis.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden