Hoe de slag om Slotervaart kantelde

De ontslagen Aysel Erbudak heeft altijd beweerd dat er bij het eerste geprivatiseerde ziekenhuis van Nederland sprake is geweest van aandelenmanipulatie. De rechter geeft haar nu gelijk.

Het slopende gevecht tussen de voormalige directie en aandeelhouders van het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam lijkt uit te draaien op een onverwachte overwinning voor de onderneemster Aysel Erbudak, die eerder dit jaar nog werd ontslagen als bestuursvoorzitter.


Na een uitspraak van de ondernemingskamer van de Amsterdamse rechtbank zijn haar kansen om alsnog eigenaar te worden van het ziekenhuis deze week aanzienlijk vergroot.


Erbudak en haar kinderen zijn volgens de ondernemingskamer inderdaad het slachtoffer van manipulatie met aandelen door de familie Schram uit Beverwijk - precies zoals de onderneemster altijd heeft beweerd. De rechter twijfelt er niet aan dat de familie een juridische truc heeft uitgehaald om te voorkomen dat zij en haar kinderen de aandelen van het ziekenhuis overnemen.


Dat dit zou gebeuren, was de wens van zakenman Jan Schram, die in december 2012 overleed. Erbudak had met deze Beverwijkse multimiljonair en hoofdaandeelhouder een bijzondere relatie. Hij woonde een tijdje bij haar in, en haar kinderen noemden hem 'oom Jan'. Toen Jan Schram het voormalige gemeenteziekenhuis in 2006 kocht, verwierf Erbudak een klein minderheidsaandeel.


Volgens de statuten moesten na zijn overlijden de erven Schram hun aandelen in het Slotervaartziekenhuis te koop aanbieden aan Erbudak en haar kinderen. Dat voorkwam de familie door de plotselinge uitgifte van 5 miljoen euro aan extra aandelen. Het belang van de familie Erbudak verwaterde daardoor van 49 procent naar 0,36 procent. Pikant detail: de constructie was mede het advies van de omstreden oud-rechter Pieter Kalbfleisch.


Afgelopen juli toonde de rechter nog wel begrip voor het ontslag van Erbudak als bestuursvoorzitter van het ziekenhuis. Onder haar onvoorspelbare leiding liepen onder meer de onderhandelingen stuk met verzekeraar Achmea, waardoor het Slotervaart een groot deel van haar klanten dreigde kwijt te raken.


Het gevecht over het eigendom van het ziekenhuis was kwade opzet, oordelen de rechters nu. Zij benoemen binnenkort een onderzoeker die het veronderstelde wanbeleid bij de aandelentransactie nader moet onderzoeken. Intussen worden de aandelen van de erven Schram onder onafhankelijk beheer geplaatst en wordt bestuurder Pim Schram geschorst.


Aan het oordeel 'wanbeleid' valt inderdaad nauwelijks meer te ontkomen, vindt advocaat Jurjen Groot, die optreedt namens de kinderen van Erbudak. Het nadere onderzoek hoeft volgens hem ook niet lang te duren. 'Daarvoor hoef je niet nog eens keer de hele boekhouding van het Slotervaartziekenhuis te bekijken. Het gaat om de omstandigheden rond de emissie van de extra aandelen. Daarover doet de ondernemingskamer al duidelijke uitspraken.'


Zo maakt de rechter onder meer een einde aan het verweer van de familie Schram dat de uitgifte van aandelen financieel noodzakelijk was en werd afgedwongen door de bank. Groot: 'Dat was dus nadrukkelijk niet het geval.'


De rechter vindt dat Pim Schram onvoldoende oog heeft gehad voor mogelijke belangenvermenging. Bovendien heeft hij onvoldoende rekening gehouden met de belangen van de minderheidsaandeelhouders.


De plotselinge haast om, zonder Erbudak daarbij te betrekken, extra aandelen uit te geven, is volgens de Ondernemingskamer wel duidelijk. Dat deed Pim Schram 'omdat hij niet wenste dat ter zake van de statutenwijziging en de emissie roet in het eten zou worden gegooid'.


Erbudak heeft alle vertrouwen in een goede afloop 'na alle ellende en messteken van de familie van Jan, de raad van commissarissen en de raad van bestuur', zo sms't ze vanuit haar verblijfplaats Boston. 'De rechters van de Ondernemerskamer zijn slimmer dan de constructies en leugens en dat hele groepje bij elkaar. Ze zijn de nachtmerrie van de aandeelhouders, die misbruik hebben gemaakt van hun positie.' De raadslieden van de erven Schram wilden niet reageren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden