Reconstructie

Hoe de PvdA de inzet van F16's in Syrië omzeilde

Tijdens de NAVO-top werd Nederland niet door de Amerikanen gevraagd voor de coalitie tegen IS. Er volgde een diplomatiek offensief. Nu stuurt Nederland zes F-16's plus personeel naar Irak en 130 militaire trainers.

Jan Hoedeman en Natalie Righton
Vice-premier Lodewijk Asscher en minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert geven toelichting na de extra ministerraad over deelneming aan de internationale strijd tegen ISIS. Beeld anp
Vice-premier Lodewijk Asscher en minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert geven toelichting na de extra ministerraad over deelneming aan de internationale strijd tegen ISIS.Beeld anp

Na drie weken politiek getouwtrek mengt Nederland zich alsnog in de strijd tegen terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Waar Nederland in eerste instantie werd gepasseerd door de Amerikanen om mee te doen, kreeg het kabinet deze week een voet tussen de deur. De wens van de regering om te participeren op 'level-1-niveau' - jargon voor meevechten met de Amerikanen - is groot, maar heeft de principiële verschillen tussen VVD en PvdA over oorlogsvoering niet overbrugd. Op aandringen van de sociaal-democraten blijft de strijd beperkt tot Irak en blijft Syrië voorlopig buiten schot voor de Nederlandse F-16's.

Dit melden Haagse bronnen aan de Volkskrant. Bij de PvdA duurde de morele discussie tot vorige week. Het keerpunt voltrok zich toen in het afgelopen weekeinde gruwelbeelden van 130 duizend gevluchte Syrische Koerden de Nederlandse huiskamers binnendrongen. De VVD wilde direct al militair ingrijpen op het moment dat de beweging, eind juni, het kalifaat wilde uitbreiden en het Westen dreigde te vernietigen.

Nederland stuurt nu, behalve zes F-16-gevechtsvliegtuigen met 250 man ondersteunend personeel, ook nog eens 130 trainers die het Iraakse leger moeten helpen om de opmars van IS te stuiten. Het Nederlandse luchtoffensief kan volgende week al beginnen.

Vandaag in de Volkskrant: Rutte: 'Het is een plicht die op ons rust.'

Lees hier wat het Nederlandse leger precies gaat doen in Irak.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden