Hoe de partijen hun campagnekas willen vullen

Nu het kabinet 2,5 jaar voor de eindstreep is gestrand, stuiten de partijen op halfvolle campagnekassen. De VVD komt nog ruim een miljoen tekort en ook CDA en PvdA hebben nog niet het gewenste bedrag in huis. De campagnebudgetten zijn in Nederland bescheiden. In 2010 gaven Nederlandse partijen tussen de 7 en 9 miljoen uit, een schijntje in vergelijking tot de laatste Franse presidentsverkiezingen met een prijskaartje van ruim 200 miljoen euro.

Door vervroegde verkiezingen komen partijen geld te kort voor de campagne Beeld anp

De grootste spenders zijn VVD, PvdA, CDA en SP. Alle vier besteedden ze meer dan een miljoen in 2010 en gaan dat waarschijnlijk weer doen. De VVD beschikt nu over 1,2 miljoen, de helft van wat de partij twee jaar geleden uitgaf. De partij gaat een beroep doen op de leden om nog een miljoen bij elkaar te krijgen. De PvdA heeft 1,5 miljoen in kas, evenveel als in 2010. Dat bedrag wordt nog wat hoger. Morgen beraadt de partij zich op hoeveel er nog bijkomt. Het CDA komt nog geld te kort, maar wil niet zeggen hoeveel. Een partijwoordvoerder wil geen indicatie geven van het totaalbudget. De SP heeft 1,5 miljoen in kas. Het partijbestuur beraadt zich nog op de grootte van het campagnebudget. Bij de vorige verkiezingen gaf de partij 1,9 miljoen euro uit.

Kleinere partijen
De PVV, qua grootte momenteel de derde partij, geeft geen openheid over de begroting. De kleinere partijen spenderen aanzienlijk minder. GroenLinks heeft 730 duizend euro in de kas. Na personeelskosten en de kosten van het verkiezingscongres, blijft daarvan nog een kleine 600 duizend over voor de campagne, een vergelijkbaar bedrag als in 2010. Met ruim vijfhonderd vrijwilligers gaat de partij het land in. GroenLinks verwacht veel van haar kiezers te ontmoeten op treinstations en zomerfestivals.

D66 beschikt over 750 duizend euro. De partij wil door middel van sociale media dat geld optimaal benutten.

De SGP trekt 350 duizend euro uit voor de campagne. De kleine christelijke partij gaat in de begroting uit van eens per 3 jaar verkiezingen. Met de huidige frequentie van stuklopende kabinetten moet overwogen worden om het jaarlijks opzij te zetten bedrag te verhogen, zegt een woordvoerder. 'Ja, de SGP heeft een trouwe achterban, maar ook wij moeten die band met de kiezer behouden. We kunnen niet op onze lauweren rusten.'

De nieuwe partij van Hero Brinkman heeft niks in kas en steunt volledig op de gunsten van sympathisanten. Volgens Brinkman verloopt dat voorspoedig. Hij kreeg al een website en de productie van flyers en folders cadeau.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.