Hoe de 'culture war' van conservatieve christenen Nederland bereikt

Michiel Hemminga voert een cultuuroorlog aan.

Michiel Hemminga (31) blijft vousvoyeren. Draagt jasje, dasje, lange regenmantel, loopt wat schrijdend naar het pannekoekenhuis waar hij graag wil eten, rookt straks ernstig pijp, maar ziet er desondanks tamelijk jong uit. En enigszins verlegen, dus ik stelde voor op 'je' over te schakelen.

Liever niet. Hij houdt van omgangsvormen.

We verlaten zijn kleine duistere huurwoning in Broek in Waterland. Michiel Hemminga houdt de gordijnen overdag dicht: 'Ik vind dat prettig. Soms lopen er mensen langs.' Achter het ruitje van zijn voordeur de tekst 'Christus mansionem benedicat': Christus zegene dit huis. Binnen een kruisbeeld in de schemering, er is een huisorgel. In het midden van de kamer een kleine werktafel met grote computer. Dit is het Nederlands centrum van Citizen Go, de internationale club van christenen die hier een op Amerikaanse leest geschoeide 'culture war' voeren ter verdediging van 'leven, gezin en vrijheid'.

Deze cultuuroorlog begint online en belandt al snel in de echte wereld. Citizen Go keek de kunst af van Amerikaanse grassroots-organisaties. Ze bieden hun petities aan in het Engels, Spaans, Portugees, Frans, Duits, Italiaans, Nederlands, Hongaars, Sloveens, Kroatisch, Russisch en Pools. Zo'n zeventig betaalde medewerkers in vijftien steden vertalen lopende campagnes en bedenken nieuwe petities, en sturen die via een e-maillijst aan sympathisanten en donateurs, die steeds weer tekenen.

Michiel Hemminga, de man van Citizen Go in Nederland.

Michiel Hemminga is de man in Nederland. Op zijn Nederlandstalig deel van de site staan al dertig petities, waaronder 'HEMA moet niet meegaan in genderneutrale verwarring' (5.752 ondertekeningen) ; 'Vulgaire Netflix-serie 'Big Mouth'seksualiseert jeugdige kijker' (114.097); 'Het recht op leven betekent niet recht op abortus en euthanasie' (133.173) en: 'Genoeg van reclame Second Love!' (60.587 ondertekeningen).

Michiel Hemminga klaagde twee weken geleden voor de tweede keer namens Citizen Go in een zitting van de Reclame Code Commissie over Second love, de contactsite voor mensen die overspel willen plegen. Tot nu toe kreeg hij ongelijk, maar het beroep loopt nog.

Zijn vader is hervormd, zijn moeder een katholiek die boeddhist werd. Hemminga studeerde tien jaar cultuurfilosofie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Hij behoorde daar tot de conservatieven, net als Thierry Baudet, die hij in het lezingencircuit leerde kennen. Hij was nog even lid van Forum voor Democratie maar schreef zich voor de verkiezingen alweer uit, wilde de wet niet zoals Baudet boven religieuze overtuiging zetten. 'Dat vind ik als christen niet kunnen, en ik vind dat het voor moslims ook niet hoeft te gelden.'

Uit het logo.

Hij werkte als student als brugwachter en bedacht nog even een eigen godsdienst. Ontdekte toen de Sint-Agneskerk in Amsterdam, waar de eredienst nog traditioneel in het Latijn wordt opgedragen, zoals vóór de hervormingen van het Tweede Vaticaans Concilie. Liet zich daar in 2011 dopen, een dag later ontving hij het heilig vormsel.

Hij schreef voor tijdschrift Catholica, was medeoprichter van de hier eerder geportretteerde katholieke stichting Civitas Christiana, ook al goed in petities, maar dan per post, tegen het afschaffen van Zwarte Piet. Voor Civitas Christiana schreef Hemminga de brochure 'De mythe van het multiculturalisme', een soort moderne catechismus tegen 'massa-immigratie'. Hij is daar weggegaan omdat de algemeen directeur en hij 'te veel twee kapiteins op één schip' waren, zegt hij.

Het hoofdkantoor van Citizen Go zit in Madrid, voorzitter is Ignacio Arsuaga, van het ultraconservatieve platform Hazte Oír ('Laat jezelf horen'), dat dit voorjaar nog een oranje actiebus liet rondrijden die in Spanje de 'haatbus' werd gedoopt. Hazte Oír kantte zich tegen een voorlichtingscampagne over transseksualiteit, op de zijkant stond met grote letters: 'Als je geboren wordt als man, ben je een man. Als je geboren wordt als vrouw, zul je dat blijven.' Michiel Hemminga noemt dit 'een oproep tot debat', waar hij achter staat. 'Al moet je de uitzonderingen op deze manvrouw-regel met respect behandelen.'

Bij Hemminga thuis.

Wat hem erg bevalt aan zijn nieuwe Amerikaanse manier van actievoeren, is het idee van de democratie als strijdtoneel. Ideologische partijen die elkaar bevechten om de gunst van het publiek. Dat heeft toch een 'krijgersmentaliteit', en 'noblesse oblige' die hem bevallen, schrijft hij later nog in een e-mail.

Bij Civitas Christiana was Michiel Hemminga nog fel tegen grootschalige migratie. Dat heeft dus 'even wat minder focus' nu, want Citizen Go is niet tegen migratie. Zo'n koerswijziging vindt hij zelf niet merkwaardig, het heeft toch allemaal te maken met 'weer stevig in onze schoenen staan'. Ja, voor mensen met 'krijgersmentaliteit' zijn 'onze' waarden best een flexibel begrip.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden