Hoe dan ook: voor 30 april moet begroting in Brussel liggen

Of het Catshuis-overleg nu klapt of niet, voor eind april moeten de Nederlandse begrotingsvoorstellen voor 2013 bij de Europese Commissie in Brussel bekend zijn.

De Europese 'supercommissaris' Olli Rehn Beeld afp

In 2011 is afgesproken dat alle EU-lidstaten voor eind april aan de Europese Commissie haar voorlopige plannen voor komend jaar voorleggen. Zo moeten 'Griekse toestanden' voorkomen worden. Bovendien kan de Commissie Nederland dan nog eventueel 'bijsturen' als de aangekondigde bezuinigingen niet tot Brusselse tevredenheid leiden. Zou Nederland in Europese ogen een te laks begrotingsbeleid voeren, dan zal de Europese Commissie Nederland op de vingers tikken en aanvullende maatregelen eisen op straffe van een boete. De Belgen hebben dit jaar al ondervonden hoe dat in z'n werk gaat: Brussel verplichtte de Belgen tot verdere bezuinigingen toen bleek dat het begrotingstekort dit jaar niet onder de 3 procent zou uitkomen.

Demissionair
Maar ook een demissionair kabinet kan een begroting maken. Zonder gedoogpartner PVV zijn VVD en CDA vermoedelijk in staat overeenstemming te bereiken. Brussel wil voor 30 april inzicht in hoe Nederland in 2013 de staatskas op orde brengt. Een complicatie is dat het in dit geval een minderheidskabinet is (52 zetels) dat dan demissionair is. Dat zal een appèl op het verantwoordelijkheidsgevoel van de Kamer moeten doen om steun te krijgen voor zijn plannen.

Zonder de levensduur van het kabinet te verlengen, is het heel wel denkbaar dat die steun er komt als de plannen behalve uit bezuinigingen ook uit hervormingen bestaan. Jolande Sap van GroenLinks adviseert Rutte 'zijn knopen te tellen' en toe te geven dat 'zijn missie is mislukt'. Zij ziet daarna 'ruimte' voor de Kamer om met instemming een begroting naar Brussel te sturen. Na verkiezingen kunnen dan verdere hervormingen ter hand worden genomen.

Clementie
Overigens hoeft Nederland er niet op te rekenen dat het clementie krijgt voor de grens van 3 procent. Als sinds 2009 is bekend dat het tekort volgend jaar tot onder de 3 procent moet zijn gezakt, en de situatie is hier nou ook weer niet zo uitzonderlijk dat Brussel snel met de hand over het hart zal strijken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.