PensioenakkoordLaura van Geest

Hoe CPB-directeur Laura van Geest het pensioenakkoord mogelijk maakte

Zonder Laura van Geest was er misschien geen principeakkoord over het pensioenstelsel bereikt. Het waren haar rekenaars die ontdekten dat de AOW-kosten op de lange termijn meevallen. Zo veel zelfs, dat er plotseling een meevaller in het vat zat.

Laura van Geest Beeld ANP
Laura van GeestBeeld ANP

Die meevaller van 4 miljard euro werd op donderdag 9 mei door de rekenaars van het Centraal Planbureau (CPB) vastgesteld. Na een nachtje slapen – klopt het echt ? – vertelde Van Geest minister van Financiën Wopke Hoekstra, minister van Sociale Zaken Wouter Koolmees en minister-president Mark Rutte het goede nieuws ’s ochtends om kwart over tien, net voor het begin van de ministerraad op vrijdag.

Dat was de echte doorbraak in het pensioenoverleg. De meevaller gaf Koolmees het geld om de verhoging van de AOW-leeftijd te vertragen. Hoekstra had tot die dag zijn poot stijf gehouden en geweigerd Koolmees de ruimte te geven om de vakbeweging tegemoet te komen. Dan zou Koolmees moeten bezuinigen op andere uitkeringen, was Hoekstra’s stelling. Van Geest bood Koolmees de opening.

Het blijft natuurlijk de vraag waarom het goede nieuws een geheim bleef van ‘Laura’, drie ministers en een handvol ambtenaren. Het kabinet had groot belang bij geheimhouding. Het wilde zich niet in de kaarten laten kijken bij de onderhandelingen. Was er ruchtbaarheid aan gegeven, dan had de vakbeweging als rupsje-nooit-genoeg meteen gezegd: kan er nog wat bij.

Meestal publiceert het CPB nieuws meteen op internet. Het instituut valt weliswaar onder gezag van de minister van Economische Zaken, maar presenteert zich graag als onafhankelijk instituut.

Daar heeft het CPB een ingenieus antwoord op. ‘In januari hebben we aangekondigd weer een onderzoek te doen naar de gevolgen van de vergrijzing voor de overheidsfinanciën. Door het pensioenoverleg hebben we vaart gezet achter een onderdeel, de AOW. Dit is dus een onderdeel van een grotere studie. Ook tot onze eigen verbazing kwam daar een meevaller uit. We vonden dat we die moesten melden. Hadden we ook gedaan bij een tegenvaller. Want we vinden dat we niet over een paar maanden op dit onderdeel met nieuwe cijfers kunnen komen.

‘We hebben er een officiële publicatie van gemaakt die op 5 juni verscheen. Als er geen pensioenakkoord was gekomen, hadden we dat niet gedaan, want bij deze studie publiceren we eigenlijk geen partiële studies’, aldus de CPB-woordvoerder. Op woensdag 5 juni werden het pensioenakkoord en de CPB-deelstudie gepresenteerd.

Lees meer over het pensioenakkoord

Woensdag 5 juni sloten kabinet, vakbeweging en werkgevers een akkoord over hervorming van het pensioenstelsel.

Of de FNV-leden instemmen met het pensioenakkoord is nu de grote vraag: het plan staat op lossen schroeven na een week vol tegenslagen. Zo dreigt een advies van PvdA’er Jeroen Dijsselbloem over de rekenregels voor de pensioenfondsen roet in het eten te gooien, maar treuzelen met het nieuws over rekenrente was voor minister Koolmees geen optie.

Radicale FNV’ers laten alvast weten dat zij het akkoord zeker wél zullen steunen: ‘Natuurlijk voelen wij ook buikpijn, maar ondanks de kritiek gaan wij voor dit pensioenakkoord stemmen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden