Hoe Brexit een eind kan maken aan reizend circus naar Straatsburg

Een van de grootste absurditeiten in de Europese Unie zoals ze nu is, betreft het feit dat het Europees Parlement elke maand heen en weer moet reizen tussen Brussel en Straatsburg. De parlementariërs willen al heel lang dat hieraan een eind komt. Onder het motto 'maak van de nood een deugd' werden ze het donderdag eens over een lumineus voorstel: grijp de Brexit aan om het probleem voor eens en altijd te regelen.

Arie Elshout
Leden van het Europees Parlement lopen met hun koffers op weg naar het parlement in Straatsburg Beeld reuters
Leden van het Europees Parlement lopen met hun koffers op weg naar het parlement in StraatsburgBeeld reuters

Door het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie moet er een nieuwe vestigingsplaats worden gevonden voor twee EU-agentschappen die nu in Londen zetelen. Verhuis die naar Straatsburg en maak in ruil daarvoor van Brussel de enige zetel van het Europees Parlement. Het is win-win: er komt een eind aan het rondreizende circus en ter compensatie krijgt Frankrijk de Europese Geneesmiddelen Autoriteit (EMA) en de Europese Banken Autoriteit (EBA).

De overgrote meerderheid van de europarlementariërs pleit er van oudsher voor dat Brussel de enige zetel wordt van hun parlement. Maar de Fransen houden dat steeds tegen. Zij willen Straatsburg handhaven als tweede zetel. Vanwege het prestige en de banen.

Esther de Lange, europarlementariër van het CDA, is samen met haar Belgische collega Ivo Belet een van de drijvende krachten achter het nieuwe voorstel. Zij zien alleen maar voordelen. Belet: 'Als er een eind komt aan het maandelijkse gependel besparen we 114 miljoen euro per jaar en wordt er 19 duizend ton minder CO2 uitgestoten'. De Lange: 'Liefst 21 van de 27 lidstaten lobbyen nu om de EMA binnen te halen. In plaats van onderling tegen elkaar op te bieden, kunnen we deze gelegenheid beter aangrijpen om meerdere kwesties in één keer op te lossen.'

Er zit veel logica in het voorstel van de parlementariërs. Dat zou Frankrijk, het land van Descartes, moeten aanspreken. Maar daar is in de kwestie-Straatsburg altijd weinig van te merken geweest.

In het EU-verdrag staat dat het parlement 12 maal per jaar in Straatsburg vergaderd moet worden, een week per maand. Omdat er niet gewerkt wordt in vakantiemaand augustus, komt het parlement in oktober twee keer in Straatsburg bijeen. Toen ooit geopperd werd dat twee weken aaneengesloten te laten zijn, omdat dit één keer reizen zou schelen, stapte Parijs met succes naar het Europese Hof van Justitie omdat hiermee getornd werd aan de verdragsafspraak dat er 12 maal per jaar een zitting is in Straatsburg. Frankrijk is ook het land van Ionesco, schrijver van het absurdistische toneel.

Het parlement ziet nu in de Brexit een kans om de Fransen eindelijk te vermurwen op een 'voor wat, hoort wat'-basis. Het voorstel ligt er, maar het is vrijblijvend. Het besluit is aan de lidstaten.

Het Europees Parlement in Straatsburg Beeld epa
Het Europees Parlement in StraatsburgBeeld epa

Er zit wat de EMA betreft nog wel een addertje onder het gras. Dit agentschap, dat werk biedt aan negenhonderd personen en besluit of medicijnen mogen worden toegelaten tot de Europese markt, heeft voor zijn Londense behuizing een huurcontract dat loopt tot 2039.

Nu loopt de EU het risico dat zij opdraait voor de huur tot 2039, een bedrag van 347,6 miljoen euro. De Europese Commissie vindt dat Londen als veroorzaker van de Brexit moet opdraaien voor dit soort kosten.

Bovendien is het onwaarschijnlijk dat er geen nieuwe huurder kan worden gevonden voor het gebouw, denken ze in Brussel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden