'Hoe bewoon ik als filosoof een rijtjeshuis?'

Iedere week bezoekt de Volkskrant de leukste feestjes voor u. Deze week: Madelon Meester tussen de filosofen.

null Beeld Harry Cock / de Volkskrant
Beeld Harry Cock / de Volkskrant

Het is maar goed dat het Groninger Forum gaat uitbreiden, want de vierde editie van de Groningse Nacht van de Filosofie zit rammetje vol. Vooraf werd op de Facebookpagina van het evenement gebedeld om kaartjes, de organisatie moest zelfs een keuze maken in wie er van de pers mocht komen. De Volkskrant had mazzel.

25 filosofen uit binnen- en buitenland delen in vijf zalen hun gedachten met het publiek. Stine Jensen liet de organisatie een paar dagen van tevoren schrikken door haar lezing over 'spelen' in te wisselen voor een queeste naar mindfulness, yoga en meditatie. Iedereen lijkt tegenwoordig zijn heil te zoeken in spiritualiteit, waar komt die behoefte vandaan?

Wat?

Groningse Nacht van de Filosofie 2015

Waar?

Groninger Forum

Wanneer?

Vrijdag 10 april 20.00-01.00 uur

Veroosterst

Sommige bezoekers zijn niet op de hoogte van de wijziging, om hen te kalmeren heeft Jensen een meditatieoefening bedacht. 'Zet uw voeten op de grond, leg uw handen op uw knieën, adem in door uw neus en uit door uw mond.' Het publiek doet braaf wat Jensen zegt, waarmee meteen duidelijk wordt dat ze gelijk heeft. Als zelfs nuchtere Groningers voor de bijl gaan voor meditatie, kun je definitief stellen dat Nederland 'veroosterst' is.

Pieter Hoexum, auteur van het boek Kleine filosofie van het rijtjeshuis, geeft een spoedcursus 'Hoe bewoon ik als filosoof een rijtjeshuis?' De meeste filosofen willen er niet dood gevonden worden, maar zeven op de tien mensen in Nederland woont erin. 'Onder hen zullen heel wat mensen met filosofische gedachten zitten, dus hebben we te maken met een groot probleem.'

Floris van den Berg is verrast dat er zo veel mensen zijn gekomen naar zijn lezing over atheïsme, want iedereen hier is toch ouder dan 10? Dus iedereen weet toch dat God niet bestaat? 'Hoeveel religies zijn er eigenlijk? Het merendeel van de religies die ooit hebben bestaan, bestaat niet meer. Betekent dit dat die goden ineens niet meer bestaan? De diversiteit aan religies, maakt de kans dat jouw religie de ware is heel klein.' Hij schreeuwt zijn steekhoudende betoog de zaal in. Een aantal mensen vertrekt.

Staken

De lezing van Rutger Bregman is de populairste van de avond. Een lange rij staat voor aanvang voor de deur, sommigen kunnen niet meer naar binnen. In zijn gele broek legt de historicus uit waarom vuilnismannen meer zouden moeten verdienen dan bankiers. Om het belang van een beroep aan te geven, moet je kijken naar wat er gebeurt als mensen staken, zegt hij. 'Een stad houdt het één à twee weken uit als vuilnismannen staken, maar wat gebeurt er als een researchmanager staakt?'

Ook als bankiers staken, gebeurt er weinig, illustreert Bregman met een voorbeeld uit 1970. Toen staakten bankiers in Ierland zes maanden lang. De hel brak niet los, Ieren tekenden eigen geld achter op sigarendoosjes. Er ontstond een nieuw financieel systeem. Zonder een financiële sector kunnen we dus niet, besluit Bregman, maar wel zonder veel van de poeha eromheen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden