Hoe bewegen slakken zich op een koperen plaat?

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER MEREL BURGERING

EINDHOVEN - In de donkere kelder van een oud Philips-gebouw ligt vrijdagavond een naakte vrouw wijdbeens en doodstil op een zeil op de grond. Tussen haar benen staan tientallen lege glaasjes. De bezoekers staan er in een kring omheen. Als het licht aangaat en de muziek begint, beweegt de vrouw de glaasjes met haar ingeoliede lichaam ritmisch heen en weer.

Welkom in het Bio Art Lab, broedplaats voor kunstenaars, designers en wetenschappers. Biokunst wordt met biologische materialen op een wetenschappelijke manier gemaakt, zegt Jalila Essaidi, de oprichtster van het lab. Ze won in 2010 de Designers & Artists 4 Genomics Award voor haar ontwerp van een kogelwerende huid gemaakt van spinnenzijde.

Met dertien vrijwilligers heeft Essaidi het lab opgezet in een grote ruimte die beschikbaar is gesteld door de gemeente Eindhoven. Essaidi wil daar een echt laboratorium in bouwen, maar heeft nog niet alle vergunningen voor het uitvoeren van bepaalde experimenten, zoals genetische modificatie.

'Daarom zullen de kunstenaars in het begin vooral met biologische huis-tuin-en-keukenmaterialen aan de slag gaan, bijvoorbeeld met schimmels', zegt Essaidi.

Tijdens de openingsavond staat op een tafel een grote zak met nat stro waaruit paddenstoelen groeien. Ook wordt gedemonstreerd hoe je dna uit een aardbei kunt halen en hoe je alcohol kunt destilleren.

De kunstenaars, die hier alleen op deze avond exposeren, lieten zich inspireren door biotechnologische of medische voorwerpen en ontwikkelingen. Karina van Heck: 'Mijn kunst draait om mens en techniek en hoe ver we kunnen gaan met medische toepassingen.' Ze exposeert haar werk Zuivere Traan, een infuusrekje met een infuusdruppelaar en daaronder een plant in een houder. Het traanvocht van de bezoeker kan (zogenaamd) in een glazen bakje worden opgevangen en omgezet in een zuivere waterdruppel die het plantje bevochtigt.

Paul Geelen exposeert vijf koperen platen waarop slakkensporen te zien zijn. Hij was nieuwsgierig naar de manier waarop slakken bewegen als ze op zo'n plaat worden gezet. 'Slakken houden niet van koper en proberen daarom zo snel mogelijk van de plaat af te komen', legt Geelen uit. 'Intussen produceren ze veel slijm en daardoor oxideert het koper.' De naakte waarheid, noemt hij het werk.

Het biologische kunstlab zal voorlopig eens per maand een evenement organiseren en vanaf 2013 regelmatiger open zijn, zegt Essaidi. In de toekomst wil ze ook projecten organiseren voor middelbare scholieren en kunstenaars in opleiding. 'Het lab staat open voor iedereen die nieuwsgierig is en wil leren en delen.'

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden