Hoe betrek ik mijn werkverslaafde man bij het gezin?

Lezers vragen andere lezers om raad bij problemen en dilemma's.

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

Mijn man is een worka-holic en hij besteedt weinig tijd en aandacht aan ons gezin. Hij slaagt erin voor zichzelf taart te pakken en dat bij ons te gaan zitten opeten, terwijl hij de kinderen (10 en 11 jaar) en mij niets aanbiedt. De zorg en de aandacht voor de kinderen komt op mij neer en daar ben ik niet blij mee. Het is moeilijk met hem iets te bespreken, omdat hij vindt dat hij veel doet voor het gezin, hij klust bijvoorbeeld veel in ons huis. Hoe verander ik deze situatie?

Naam bekend bij redactie.

Vluchtgedrag

Uw man vertoont vluchtgedrag. Hij is onder het mom van 'ik ben zo hard bezig voor mijn gezin' hard bezig voor zijn werk of aan het klussen in huis. Als hij maar niet met het gezin hoeft bezig te zijn. Ga met uw man een gesprek aan over zijn en uw verwachtingen over een gezinsleven in de breedste zin van het woord. Vertel hem dat u hem nodig heeft en dat u hem mist!

Carla Beeres (58), Haarlem

Berucht smoesje

Werkverslaafd? Wel af en toe controleren of hij echt aan het werk is! Het is ook een berucht smoesje! En dat met die taart: gewoon horkerig gedrag. Dat gaat u nooit veranderen. Dus de vraag is: wilt u getrouwd zijn met een werkverslaafde hork?

Elisa Schipper (68), Apeldoorn

Egocentrisch

Als dochter van een werkverslaafde vader stoorde het mij niet. Wel vroeg ik mij als puber af of mijn vader ooit wél attent en zorgzaam was, voordat wij geboren waren. Dat bleek niet zo te zijn. Ook toen mijn moeder verliefd werd en hem uitkoos om de vader van haar kinderen te zijn, was hij vrij egocentrisch. Mijn medelijden voor mijn moeder was verdwenen, ze wist waar ze aan begon. Wellicht geldt dat voor u ook, het accepteren van het gevolg van uw eigen keuze?

Naam bekend bij redactie

Taart bakken

Doe concrete voorstellen voor activiteiten (samen klussen, taart bakken, noem vooral ook voorbeelden van kennissen) en bejubel hem daarna: werkverslaving is geldingsdrang. Minstens zo belangrijk: trek je terug uit de zorg (zaterdagcursus meubelmaken?) om de status quo te doorbreken en begin als collega-ouders ervaringen in de zorg voor de kinderen uit te wisselen: dan bén je een gezin in plaats dat hij bij 'het gezin' betrokken moet worden...

Sjoer Bergervoet (41), Houten

Autistisch

Uw meneer is geen workaholic, hij heeft een autistische stoornis. Zoek de website van de autismevereniging of ga naar de bieb. Geen vrolijk nieuws, een autist kun je niet bij je gezin betrekken en je kunt hem nooit veranderen. Wees blij met wat hij wel doet: werken en klussen, meer moet u niet verwachten. Sterkte ermee!

Ria de Groot (63), Zoetermeer

OVER TWEE WEKEN:

Mag ik meer hygiëne van mijn man verwachten?

Mijn man is nogal makkelijk als het gaat om persoonlijke hygiëne. Hij houdt niet van deodorant, tanden poetsen slaat hij vaak over en hij doucht niet dagelijks. Afgelopen vakantie liep ik er weer tegenaan. In anderhalve week heeft hij zich geen een keer gedoucht; hij vindt dat hij in het zwembad ook schoon wordt. Hij liep anderhalve week in dezelfde zwembroek rond, die hij ook als onderbroek gebruikte. Ik erger me hier al jaren aan, maar daar trekt hij zich niets van aan. Erover praten lost niets op. Wat zou u doen?

Naam bij redactie bekend

Onze vraag is: wat zou u doen? Mail uw antwoord (maximaal 110 woorden) voor maandag 14 september 2015 naar: wzud@volkskrant.nl Heeft u een dilemma en wilt u advies van andere lezers? Mail dan uw probleem (max. 110 woorden) naar: wzud@volkskrant.nl

Vermeld altijd uw volledige naam, leeftijd en woonplaats. De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden