VRAAG VAN DE DAGCORONAVIRUS

Hoe besmettelijk is de Biblebelt?

Religieuze samenkomsten tot 30 personen zijn nog toegestaan. Helpt een verbod bij het tegengaan van verdere verspreiding van het coronavirus? De meeste diensten gaan al via internet.

Rik Kuiper en Lize Geurts
Grote- of Onze Lieve Vrouwekerk in Tholen. Beeld ANP
Grote- of Onze Lieve Vrouwekerk in Tholen.Beeld ANP

Is de Biblebelt met al z’n kerkdiensten het walhalla voor het coronavirus? Je zou het bijna denken als je de coronakaart van het RIVM vluchtig bekijkt. Er zijn buiten Noord-Brabant en Limburg namelijk een paar gemeenten met een opvallende hoeveelheid coronapatiënten. Tholen, bijvoorbeeld. Goeree-Overflakkee. En dan verder naar het oosten: Nunspeet, Kampen, Zwartewaterland, Heerde. Allemaal plekken met een forse orthodox-christelijke gemeenschap.

Trouw schreef afgelopen zaterdag dat kerkdiensten de verspreiding van het virus hebben aangewakkerd. In het Overijsselse Hasselt raakte een predikant besmet. Vijf leden van zijn kerkgemeenschap zijn overleden. Woensdag vroeg PvdA-leider Lodewijk Asscher zich tijdens een technische briefing in de Tweede Kamer af in hoeverre religieuze bijeenkomsten op de Biblebelt – met dertig man samen bidden is nog toegestaan – het virus nog verder op weg zal helpen.

Veel daarover is onduidelijk. Dat heeft onder meer te maken met de onderzoeksmethoden. Het RIVM en de GGD’s nemen niet meer de moeite om te achterhalen hoe een lokale uitbraak is begonnen. Bracht een kerkganger het virus mee uit Italië? Of had de barman van de plaatselijke voetbalvereniging carnaval gevierd in Brabant? Het blijft gissen. In Heerde bleken bezoekers van een informatieavond over vliegveld Lelystad besmet geraakt, meldde Omroep Gelderland.

Brandhaarden?

Bovendien zijn niet alle kerkdorpen brandhaarden voor het virus. Kijk maar naar de kaart, waarop gemeenten in de Biblebelt heel verschillend scoren. Zo schrijven Staphorst en Barneveld, toch ook behoorlijk godvrezende oorden, opvallend lage cijfers in de statistieken.

‘Als de kerken een rol hebben gespeeld, dan heeft het virus zich verspreid toen kerkdiensten nog toegestaan waren’, zegt de Gelderse GGD-arts Ashis Brahma. ‘We kunnen niet zeggen dat ze iets fout hebben gedaan.’

Inmiddels straalt vrijwel elke kerk de dienst via internet de huiskamers in. Het is dus de vraag of het aanscherpen van de regels voor de kerken verdere verspreiding van het virus zal tegengaan.

‘Iedereen volgt de dienst vanuit huis’, zegt predikant Peter Broere, die zijn kerk in het Zeeuwse Tholen zag veranderen in een soort televisiestudio. Hij weet niet hoe het kan dat er bij hem in de buurt zoveel besmettingen zijn. ‘Ik praat niet graag over toeval, maar iedereen kan besmet raken. Als je naar de kerk gaat, maar ook als je boodschappen doet.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden