Klopt dit wel?

Hoe beschermt boerderijlucht tegen allergie?

Berichten verspreiden zich vaak razendsnel, of ze nu kloppen of niet. Wij proberen de zin van de onzin te scheiden. Deze week: eindelijk is duidelijk hoe boerderijlucht tegen allergie beschermt.

Beeld anp

Dat boerderijlucht waarschijnlijk tegen astma en allergieën beschermt, wisten we al, maar nu heeft een onderzoeker van het Erasmus MC met collega's uit Gent opgehelderd hoe boerderijlucht dat klusje klaart. Een direct verband voor zo'n groot gezondheidsprobleem ontrafelen, dat overkomt je als wetenschapper maar zelden, dus de ontdekking was goed voor een publicatie in het vooraanstaande tijdschrift Science, inclusief de belofte dat er misschien een astmavaccin van te maken valt. Daar smullen de media van: het NOS Journaal was er als de kippen bij.

We pakken de studie er even bij. Astma-epidemioloog Lidwien Smit van de Universiteit Utrecht leest met ons mee. De wetenschappers gaven een bacteriestofje uit boerderijlucht aan muizen en registreerden bij deze 'boerderijmuizen' inderdaad minder allergische reacties. Nou, eigenlijk alleen minder huisstofmijtallergie. En dat resultaat is al goed voor een eerste kanttekening van Smit: eerder onderzoek laat zien dat kinderen die in het boerderijleven opgroeien vooral zijn beschermd tegen hooikoorts en juist níét tegen huisstofmijtallergie.

Verderop zeggen de wetenschappers zelfs het stukje dna te hebben ontdekt waarmee die muizen van boerderijlucht weten te profiteren: een gen dat A20 heet. En verrek, toen de wetenschappers dit bij mensen controleerden, zagen ze dat boerderijkinderen met een bepaalde versie van het A20-gen ook beter tegen allergie zijn beschermd. Nou, ongeveer dan. Want veruit de meeste kinderen, ook die niet op de boerderij opgroeien, hebben met deze versie van het A20-gen juist méér last van astma, blijkt uit de bijsluiter van het onderzoek.

Klopt dit wel?

Tips voor deze rubriek? Mail naar kloptditwel@volkskrant.nl.

En het astmavaccin dan? Het persbericht juicht erover, maar in het onderzoek wordt geen reële stap in die richting beschreven. Smit vindt bovendien de nadruk op dit ene gen en dat ene boerderijluchtstofje als springplank voor een vaccin overdreven: astma en allergieën zijn zo ingewikkeld dat er waarschijnlijk veel stoffen en genen bij betrokken zijn.

Kortom: het boerderijluchtelixir blijft nog even een geheim.

Oordeel

Beeld .
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden