Hoe autobiografisch is Vijftig van Bavo Claes?

Een onkreukbare oud-nieuwslezer schreef een boek over een oversekste presentator. Hoe autobiografisch is dat, vraagt Vlaanderen zich af.

Leen Vervaeke
Bavo Claes in 1994. Beeld ANP
Bavo Claes in 1994.Beeld ANP

Van alle keurige nieuwslezers in Vlaanderen was Bavo Claes misschien wel de keurigste. Altijd in pak en das, met een grijze haardos en onopvallende bril. Hij stond bekend als serieus, welgemanierd, een tikkeltje saai. Het type man naast wie Philip Freriks een jolige losbol lijkt.

Verbazing alom dus in Vlaanderen nu Bavo Claes (65), ondertussen al tien jaar van het scherm verdwenen, een lijvige roman heeft gepubliceerd waarin het wemelt van de blote vrouwen. Met nauwelijks verholen plezier beschrijft Claes schommelende en opwippende borsten, peervormige en bolle tieten, kaneelbruine en subliem cadillacroze tepels.

'Geen pagina van de 456 of er passeert wel een mem, een pram, een tepelhof of een halo', aldus een recensent van De Standaard. Waarna natuurlijk de vraag volgt: in hoeverre legt deze roman, waarin lustig aan overspel en voyeurisme wordt gedaan, het verborgen leven van een keurige nieuwslezer bloot?

null Beeld .
Beeld .

Vrouwengek of impotent

Een vreemde vraag is dat niet. Claes' debuut, het achttien jaar geleden verschenen Kraai, deed op ontroerende wijze verslag van het ziektebed van een vaderfiguur, en was sterk op zijn eigen leven gebaseerd.

De nieuwe roman Vijftig brengt het verhaal van twee oversekste babyboomers, onder wie een televisiepresentator die door zijn met marketingonderzoek wapperende bazen aan de kant wordt gezet. Zo werd ook Claes zelf, tien jaar geleden, op onelegante wijze naar het journaal op de late avond verkast. Kort daarna verdween hij wegens gezondheidsproblemen definitief van het scherm.

In de interviews naar aanleiding van Vijftig kreeg de brave Bavo dus veel indiscrete vragen. Hoe autobiografisch is die bronstige televisiepresentator, die een adresboekje vol minnaressen met onweerstaanbare boezems heeft?

Geenszins autobiografisch, haastte de oud-nieuwslezer zich te zeggen. 'Mijn ene hoofdpersonage is een vrouwengek, en de andere is impotent. Ik ben geen van beiden, dank u.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden