Hoddle voor gek versleten om z'n reïncarnatieleer

De Engelse bondscoach Glenn Hoddle kreeg het afgelopen weekeinde een lawine van kritiek over zich heen, nadat hij in een interview in The Times had verklaard dat fysieke of mentale handicaps de straf zijn voor in een vorig leven begane zonden....

BERT WAGENDORP

Van onze correspondent

Bert Wagendorp

LONDEN

'Mensen reïncarneren om te leren en om geconfronteerd te worden met de goede en slechte dingen die ze hebben gedaan', zei Hoddle zaterdag in The Times. 'Jij en ik hebben twee handen gekregen en twee voeten en redelijke hersens. Sommigen mensen hebben dat niet, en daar is een reden voor. De karma van een ander leven werkt. Wat je hebt gezaaid, zul je oogsten.'

'Begint Glenn nu echt een beetje maf te worden?', vroeg voormalig spits en televisiecommentator Gary Lineker zich zaterdag af. Minister van Sport Tony Banks noemde de uitspraken 'geheel onacceptabel'. 'Als zijn theorie juist is, staan hem in een volgend leven grote problemen te wachten. Hij zal vermoedelijk gedoemd zijn terug te keren als Glenn Hoddle.' 'Mad Hod', vatte The Sun de zaken kernachtig samen.

Hoddle deed zaterdag niets anders dan ontkennen dat hij de gewraakte woorden in de mond had genomen. De krant had hem 'verkeerd geïnterpreteerd', 'zijn woorden uit hun context getrokken' en 'een schandalige en verwerpelijke interpretatie gegeven van een voetbal-interview.' Het was niet zijn bedoeling geweest, zei Hoddle, om gehandicapten te veroordelen, verre van dat, hij had juist al jaren zijn best gedaan liefdadigheidsinstellingen die zich hun lot aantrokken te steunen.

Maar de zondagkrant The Observer had intussen een voor het WK van 1998 gemaakt radio-interview met Hoddle opgeduikeld, waarin de bondscoach geen misverstand over zijn religieuze opvattingen liet bestaan. 'Ik denk dat we hier beneden fouten maken en dat onze geest daarom moet terugkeren en leren. Daarom is er onrechtvaardigheid in de wereld. Daarom worden er mensen geboren met verschrikkelijke fysieke problemen en heb je aan de andere kant het gezin waar alles in orde is, fysiek en geestelijk.'

David Blunkett, de blinde minister van Onderwijs: 'Glenns logica betekent dat ik in een vorig leven een tamelijk rampzalige voetbalcoach moet zijn geweest.' David Mellor, voorzitter van de voetbal-taskforce van de regering, meende dat Hoddles opvattingen 'een soort bijgeloof uit donkere tijden' waren geworden. Mellor pleitte voor Hoddles ontslag, evenals minister van Cultuur Smith.

Een woordvoerder van de grootste gehandicaptenorganisatie van Groot-Brittannië, Scope, nodigde Hoddle uit om zijn visie te komen uitleggen tegenover 'een aantal van de acht miljoen gehandicapten in dit land'. Andere organisaties drongen er bij de FA op aan Hoddle onmiddellijk op straat te zetten.

Glenn Hoddle (41), voormalig middenvelder van Tottenham Hotspur en Monaco en voor hij bondscoach werd Ruud Gullits voorganger bij Chelsea, noemt zichzelf een 'wedergeboren christen' en een 'spiritualist'. Zijn godsdienstige opvattingen zijn sterk beïnvloed door Eileen Drewery, een 57-jarige voormalige pubeigenaresse en gebedsgenezeres.

Hoddle liet zich bij blessures vanaf zijn eerste jaren als profvoetballer door Drewery behandelen, volgens hem meestal met wonderbaarlijk resultaat. Nadat hij eenmaal coach was geworden, stimuleerde hij geblesseerde spelers bij Drewery langs te gaan. Drewery doet aan handoplegging, onderwijl biddend om genezing.

Hoddle heeft onbeperkt vertrouwen in Drewery, die hij vorig jaar graag had meegenomen naar Frankrijk. In zijn boek My 1998 World Cup schreef hij dat het Engelse team 'twintig procent beter had kunnen presteren als Eileen erbij was geweest'. Hij vergeleek zijn leidsvrouw zelfs met Jezus. 'Jzus was een prima mens, net als Eileen Drewery.'

Niet alle leden van zijn selectie onderschreven die visie. Liverpools Steve McManaman vergeleek Hoddles trainingskampen met 'cult-bijeenkomsten', en beschuldigde de bondscoach ervan spelers die zijn opvattingen deelden voor te trekken. Hij doelde daarmee onder meer op Darren Anderton, door Hoddle omgeturnd tot een Drewery-adept.

Hoddle verlengde vorig jaar zijn contract met de FA tot en met het EK 2000. Hij kreeg de afgelopen maanden veel kritiek te verwerken, nadat een nederlaag in Zweden en een gelijk spel op Wembley tegen Bulgarije Engelands kansen om het EK te halen er niet groter op hadden gemaakt. Gisteren maakte de voetbalbond bekend dat Hoddle zich moet verantwoorden voor zijn uitspraken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden