Hocus, pocus, gast

Zoveel programma's, zoveel gasten...

De Hallo-Gezellig-Bekende-Nederlander-gast. In de aanbieding: Joop Braakhekke, Henk Bres, Jacques d'Ancona, Harm Edens, Syb van De Kast en - sinds kort - Koffietijd!-coryfee Sybrand Niessen.

De Rappatongo-gast. De semi-Bekende Nederlander die vooral overuren maakt in programma's als Nachtsuite. Denk aan Anneke Grönloh en Maya Eksteen. Aan Marga Bult, Jacques Herb en Antonette van De Bus. En aan Cyrille uit Big Brother.

De Altijd-goed-voor-een-prikkelende-mening-gast. Ingehuurd vanwege de - vermeende - deskundigheid. Herman Pleij, Jort Kelder, Maarten van Rossem, Hans Kraaij sr. De schrijvers Joost Zwagerman en Ronald Giphart.

De Ik-zeg-waar-het-op-staat-gast. Professor Pim Fortuyn, de advocaten Gerard Spong en Oscar Hammerstein. Hebben de macht en hebben gelijk, zeggen hun blikken. Debiteren zonder blikken of blozen harde waarheden. Passen uitstekend in deze gouden tijden-tijd waarin materie een groot goed is. En waarin het afgeven op losers allesbehalve een taboe is. Uit een discussie in het RTL 5-programma Nieuws aan tafel bleek dat McKinsey-consultant Wouter Huibregtsen in het geheel niet worstelt met de lange wachtlijsten in de gezondheidszorg. Waarom zou een veel-geld-verdiener als hij zich niet - dankzij extra giften - een voorrangspositie mogen verschaffen?

De Valt-altijd-weer-tegen-gast. Arjan Visser had er zo een, in zijn aardige (en opgeknapte) interviewreeks Eer en geweten: Anton Geesink. Held in kromme redeneringen. Slaat altijd hocus-pocus-pas-taal uit. Om het in Geesink-jargon te zeggen: ik raak altijd de draad kwijt die hij aan het breien is. Wordt toch steeds, vanwege zijn amusementswaarde veronderstel ik, ingehuurd door programmamakers. Ook Visser kwam er gisteren niet doorheen. Pointe-loze verhalen over verering, doodslag en overspel. Weinig heldere filosofie over mijn en dijn. Hintte Visser daar niet terecht op de IOC-onderhandelingsgeest? 'Volgens mij kan ik me niet herinneren waarvoor ik moet liegen.' (Oja. Geesink ergert zich aan sporters die te pas en te onpas in het openbaar bidden.)

De Blokkade-gast. Is een olie- of energiedeskundige. Of een transportwoordvoerder. Spreekt onbekommerd over accijnzen en upstream-kanten. Saai saai sáááái. (Oja. Ik erger me aan de Nederlanders die normaal gesproken stakingen verafschuwen maar nu overstag gaan. Zelfs files zijn opeens geen probleem. Natuurlijk alleen maar omdat de eigen diesel-portemonnee in het geding is.)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden