Hockeysters opgelucht na gelijkspel

Hoewel de cijfers (2-2) anders uitwezen, voelden de Nederlandse hockeyvrouwen zich zaterdag na de wedstrijd tegen Zuid-Korea winnaar. Voor het eerst op het olympisch kwalificatietoernooi in Kaapstad had de formatie van bondscoach Van 't Hek goed gespeeld....

Van onze sportredactie

AMSTERDAM

In Amstelveen hoefde Nederland maar één keer - in de finale tegen Spanje - voluit te gaan, in Kaapstad is vrijwel elke wedstrijd een finale. Met uitzondering van Canada zijn de acht ploegen aan elkaar gewaagd, waarbij Zuid-Korea tot dusver de meeste indruk maakte. De jonge nationale ploeg is niet gewend aan alles-of-niets-wedstrijden.

Tegen Argentinië (2-3) en Zuid-Afrika (3-2) leken de hockeysters met stroop op de stick te spelen. Vrijwel niets lukte. Het zelfvertrouwen was, ondanks de zwaarbevochten overwinning op de thuisploeg, ver beneden peil. Het dieptepunt was de mededeling dat Holsboer, de belangrijkste speelster, door een schouderblessure niet meer zou aantreden.

De centrale verdedigster, die in Kaapstad haar rentree vierde na een blessureperiode van enkele maanden, bleek niet zo zwaar gekwetst als verondersteld. Niemand mocht dat evenwel weten. Bondsarts Van Bentum zweeg over de blessure van Holsboer alsof het een staatsgeheim betrof. 'Sorry, maar dat is iets tussen arts en patiënt, daar doe ik geen mededelingen over.' Van 't Hek hield eveneens de lippen op elkaar. 'Kijk maar naar de wedstrijd, dan zie je wel of ze meedoet', gromde hij. De magere vorm van zijn ploeg zorgde niet alleen bij de speelsters voor spanning.

Van 't Hek maakte zich ernstige zorgen. Hij had geen verklaring voor het zwakke spel. Hij hoopte op één goede wedstrijd die de ploeg weer op het juiste spoor zou zetten. In het duel met Zuid-Korea wist hij na drie minuten dat zijn team de spanning eindelijk kwijt was. De hockeysters straalden de wil tot winnen uit. Met Holsboer als animator en Steenberghe als organisator was Nederland een waardige tegenstander voor de Aziaten.

Met De Heij in het doel en Van der Wielen als rechtsbuiten had Van 't Hek zijn team op twee plaatsen gewijzigd. Toxopeus, eerste keus als doelvrouwe, was zowel tegen Argentinië als Zuid-Afrika schuldig aan een doelpunt geweest. De Heij, keepster van Kampong, verrichtte tegen Zuid-Korea enkele fraaie reddingen en lijkt haar plaats veroverd te hebben. 'Toxopeus is niet afgeschreven, maar ik heb gelukkig de keuze uit twee gelijkwaardige doelvrouwen', zei Van 't Hek.

Nederland nam in de zesde minuut van de wedstrijd de leiding. Van den Boogaard legde de strafcorner af op De Ruiter, die feilloos insloeg. Jung Jang maakte in de vijftiende minuut gelijk. Vijf minuten na rust had Van der Wielen Oranje op voorsprong moeten zetten, maar ze miste. Zes minuten later scoorde ze wel. Na een goede actie van De Ruiter, die drie Koreaansen omspeelde, sloeg ze de voorzet knap in.

Hoewel het Nederlands team goed speelde, straalde het niet de zekerheid uit dat de voorsprong in stand zou blijven. In de slotminuten kregen de Aziatische vrouwen acht strafcorners. Nummer zeven verdween snoeihard tussen de benen van De Heij. Jung Cho sloeg de bal in. Twee minuten voor tijd kreeg Oranje de vijfde strafcorner van de wedstrijd. De Ruiter sloeg goed in, maar doelvrouwe Sook You redde op formidabele wijze.

De opluchting was van de gezichten af te lezen. Vooral Holsboer straalde van geluk. 'Ik was zo bang dat ik niet meer zou kunnen spelen. De schrik was groter dan de werkelijkheid, want de blessure was helemaal niet verergerd door de val. Ik heb heerlijk gespeeld.'

De onverwachte meevaller met Holsboer werkte volgens Van 't Hek positief op de hele groep. 'Na het duel met Zuid-Afrika voelde ik me de stomste coach ter wereld dat ik Holsboer had meegenomen, maar nu ben ik blij dat ik haar heb.'

KAAPSTAD: pré-Olympisch toernooi, vrouwen: Zuid-Korea - Nederland 2-2. 6. De Ruiter 0-1 (sc), 15. Jung Jang 1-1, 46. Van der Wielen 1-2, 65. Jung Cho 2-2 (sc). Scheidsrechters: Heinrichs (Dui) en Buchanan (ZA). Toeschouwers: 1000. Strafcorners: Zuid-Korea 8, Nederland 5.

Zuid-Korea: Sook You; Ok Kim, Jung Cho, Sook Kwon en Shin Oh; Kyung Lee, Jung Jang en Sook Lim; Yun Lee, Young Lee en Hyun Kwon. Vliegende wissel: Seon Jeon.

Nederland: De Heij; Van den Boogaard (36. Duijster), Holsboer, Vossen en Plesman; Lewin, Steenberghe en Teeuwen; Van der Wielen, Kuipers en De Ruiter. Vliegende wissel: De Ruiter.

Overige uitslagen: Argentinië - Zuid-Afrika 0-0, Groot-Brittannië - Duitsland 2-1, China - Groot-Brittannië 0-1.

Stand: Argentinië en Groot-Brittannië 3-5, Zuid-Korea 3-3 (5-3), Nederland 3-3 (7-7), Duitsland 2-2 (2-2), China 3-2 (1-2), Canada 2-1, Zuid-Afrika 3-1.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden