Hockeyploegen bedingen premie Champions Trophy

De Nederlandse hockeyploegen zijn er uiteindelijk in geslaagd een winstpremie af te dwingen voor de Champions Trophy in Amstelveen. Na lang onderhandelen stelde de bond voor een podiumplaats 2500 gulden per speler of speelster beschikbaar....

Van onze verslaggeefster

De bond zwichtte voor het argument dat een evenement in eigen land zoveel marketingwaarde heeft dat ook de twee Nederlandse mannen en vrouwen daarvan moeten kunnen profiteren. 'Het is in ons belang dat de nationale ploegen goed presteren', zei directeur Johan Wakkie gisteren. 'Maar een Champions Trophy is nog geen WK.' Over premies tijdens toernooien in het buitenland wordt pas na Sydney onderhandeld met de spelersraad.

Bondscoach Maurits Hendriks presenteerde gisteren de selectie voor het toernooi dat op 26 mei van start gaat in het Wagenerstadion. Onder de achttien spelers is één debutant: de 19-jarige Matthijs Brouwer van Den Bosch. De talentvolle aanvaller uit Jong Oranje neemt de plaats in van Tycho van Meer die wegens geringe progressie vooralsnog naar de trainingsgroep is verbannen.

Grote afwezige tijdens de Champions Trophy is Bram Lomans. De strafcornerspecialist van de ploeg herstelt van een polsoperatie. Pas eind deze week zal hij met de actieve revalidatie kunnen beginnen, zodat hij naar verwachting tijdens de Spelen weer volledig inzetbaar zal zijn. Taeke Taekema, strafcornerspecialist van Klein Zwitserland, neemt zijn plaats in, maar dat wil niet zeggen dat hij bij de strafcorner eerste keus is. 'Remco van Wijk en Jeroen Delmee hebben ook een zeer behoorlijke corner in huis', aldus Hendriks.

Pas nu de competitie het afgelopen weekeinde tot een ontknoping is gekomen, kunnen Hendriks en Tom van 't Hek (die de definitieve vrouwenselectie pas op 18 mei bekend zal maken) met de voltallige ploeg aan de voorbereiding beginnen. Hendriks verwacht niet dat de commotie rond de play-offwedstrijden zijn weerslag zal hebben op de sfeer in de ploeg. 'Hoewel er veel emotie is losgekomen, ben ik overtuigd van de professionele instelling van deze spelersgroep', aldus de bondscoach.

Den Bosch bereikte de finale ten koste van Amsterdam, na een verkeerde beslissing van de scheidsrechter.

In het tumult daarna vielen veel boze woorden. Ronald Jansen werd geschorst wegens het gooien van een stick. Volgens Hendriks zal die actie verder geen gevolgen hebben voor de internationale carrière van de doelman. 'Hij is gestraft en daarmee is de zaak voor ons afgesloten.'

Hoewel Hendriks de voorbereiding op het toernooi zeer serieus zei te nemen, staan de Olympische Spelen dit jaar centraal. In de openingswedstrijd in Sydney treft Nederland in Groot-Brittannië een volgens de bondscoach 'lastige' tegenstander.

In de voorbereiding op de Spelen zullen de hockeyers nog een vierlandentoernooi in Hamburg spelen (met Engeland, Korea en Duitsland) en staan bovendien testwedstrijden tegen Korea op het programma.

Hendriks: 'Een paar jaar geleden waren we er nog niet zo happig op om tegen de Koreanen te oefenen. Maar de afgelopen twee jaar is de ploeg enorm gegroeid, dus die beschouw ik zeker als medaillekandidaat. Dan is het belangrijk dat je daar een aantal keren tegen hebt gespeeld.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden