Hockeyploeg zoekt met succes naar voeten

Hoofdschuddend had Marc Lammers afgelopen zaterdag de openingswedstrijd tegen Spanje aangeschouwd. Liefst 38 keer waren de Nederlandse hockeysters doorgedrongen tot de cirkel, zo had hij door zijn begeleidingsstaf laten optekenen, maar slechts twee keer werd er gescoord....

Nog niet eerder tijdens de Champions Trophy ging de Nederlandse ploeg daarom zo opzichtig op zoek naar de voet van de tegenstander. Het resultaat stemde de bondscoach gisteravond tot grote tevredenheid. Van de zes doelpunten maakte de ploeg er vier via de korte corner. In totaal kreeg Nederland elf strafcorners toegewezen.

Daarbij had de ploeg aan Nieuw-Zeeland (zesde bij de Spelen) een wel heel gewillige tegenstander. Fysiek oogden de hockeysters weliswaar fit en sterk, maar op het technisch/tactische vlak is het team er sinds de Olympische Spelen absoluut niet beter op geworden. Dat scoren tegen de veruit zwakste ploeg van de zes deelnemende landen geen al te lastige opgave moest zijn, demonstreerde ook Australië (5-1) al eerder deze week.

Nederland deed het met 6-0 net iets beter en steeg door de derde overwinning op rij bovendien naar de eerste plaats op de ranglijst. Verrassender was echter het verlies van Australië. Hoewel de ploeg in een moordend tempo aan de wedstrijd tegen Argentinië begon en één helft lang domineerde met fysiek sterk spel, bleken de Argentijnse hockeysters over een ijzersterke overlevingsdrang te beschikken.

Om nog aanspraak te kunnen maken op de finale van de Champions Trophy moesten de Argentijnse vrouwen, die zondag van Nederland hadden verloren, de partij dan ook wel winnen. Argentinië werd weliswaar al vroeg in de wedstrijd op achterstand gezet door een treffer van Hudson, maar slaagde er desondanks in het Australische geweld te beteugelen. Eén minuut voor rust werd de stand door Margalot gelijk getrokken. Na de pauze, toen de rushes van de olympisch kampioen plots een stuk minder imponerend oogden, maakte Oneto uit de strafcorner de winnende treffer.

Als enige ploeg zonder puntverlies is Nederland derhalve de grote kanshebber om zondag de finale te bereiken. Lammers zei daar echter nog lang niet gerust op te zijn. Vandaag en vrijdag volgen in Australië en China nog twee zeer lastige tegenstanders. 'Deze uitslag zegt nog niks. Er kan nog van alles gebeuren', aldus de coach.

Met vier landen die zeer aan elkaar gewaagd zijn, zal in de eindstrijd het doelgemiddelde vermoedelijk van doorslaggevende betekenis zijn. Mede daarom toonde Lammers zich over de ruime uitslag niet helemaal tevreden. Vijf van de zes treffers vielen al voor rust. Hoewel hij er bij zijn speelsters in de pauze op aandrong weer op nul te beginnen, weerhield het gebrek aan concentratie en scherpte de ploeg van een monsterscore.

Mogelijkheden waren er wel degelijk. Zeven strafcorners en een handvol doelkansen kreeg Nederland in de tweede helft, maar pas in het eindsignaal trof Moreira de Melo via een tip-in uit de elfde strafcorner doel. Voor rust deed de ploeg het beduidend beter: drie uit vijf. Specialisten Boomgaardt (twee keer) en Van den Boogaard scoorden. Veldkansen werden benut door De Groot en Moreira de Melo.

Het verschil in rendement werd vooral verklaard door het grote aantal spelerswisselingen in de tweede helft. Lammers gaf na rust veel speeltijd aan de jongelingen, van wie vooral verdedigster Scheepstra (21) indruk maakte. Door die omzettingen konden de vaste patronen in de strafcorner niet altijd naar behoren worden uitgevoerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden