Hockeyers stap verwijderd van trilogie

Nog stap is het Nederlands hockeyelftal in Athene verwijderd van een olympische trilogie, die alleen tussen 1928 en 1956 twee keer door India is opgevoerd....

Bovendien kampte aanvaller Reinelt met een blessure, waardoor Duitsland in de moordende hitte in Athene slechts vijftien van de zestien spelers kon inzetten. Het IOC gaf geen gehoor aan de wens van de toonaangevende hockeylanden om selecties van achttien spelers toe te laten. Vier of vijf reserves maken bij het 'doorwisselen' tijdens de wedstrijd een groot verschil.

Het was de technische staf van het Nederlands elftal niet ontgaan dat Duitsland in zijn groep al veel energie had verbruikt. 'We wisten dat fitheid wel eens de doorslag zou kunnen geven', erkende de Australische bondscoach Terry Walsh. En voorstopper Taeke Taekema: 'We hadden in Athene het voordeel van een gunstige poule-indeling. Ook wij merkten hoe het zwaar is om met vijftien man te spelen, toen Jazet in het duel met India geblesseerd raakte.' Taekema gaf de matige confrontatie met de aartsrivaal al snel een beslissende wending door een vroege achterstand meteen ongedaan te maken. Nederland geeft in Athene te gemakkelijk doelpunten weg, maar scoort ook net zo eenvoudig. Van der Weide lette in de derde minuut niet op, waardoor de Duitse aanvaller Witthaus de bal vrij in de cirkel kon aannemen en de uitblinkende doelman Vogels kansloos liet: 0-1.

Twee minuten later was de eerste strafcorner voor Nederland de inleiding tot een strafbal, toen de Duitse aanvoerder Kunz de bal na de push van Taekema op zijn voet kreeg. Ook de speciaal voor deze klus opgeroepen Duitse keeper Schulte moest lijdzaam toezien hoe Taekema vanaf zeven meter zijn zevende treffer aantekende. Na die spectaculaire openingsfase ontspon zich volgens aanvoerder Delmee 'een schaakpartijtje', waarin beide elftallen loerden op een counter. Spits Marten Eikelboom in Athene aan een uitstekend toernooi bezig was in de 48ste minuut alert na een vrije slag van Delmee, waarna de aanvaller van Amsterdam een prachtig duet opvoerde met middenvelder Teun de Nooijer.

Coach Walsh had genoten van de kunstzinnige combinatie tussen 'de spelers, die het elftal op sleeptouw hebben genomen'. Na een dubbele combinatie tussen De Nooijer en Eikelboom zag Rob Derikx zijn schot mislukken. Met een subtiele tip-in reageerde De Nooijer attent.

Een tweede beoordelingsfout in de Nederlandse defensie zou normaal gesproken het sein voor Duitsland zijn geweest om 'ons stevig in de eigen cirkel te drukken', stelde Delmee. Na een pass van Zeller bracht Bechman de achterstand terug tot 3-2, maar voor een slotoffensief ontbrak het Duitsland aan kracht.

De zesde, achtereenvolgende overwinning voor Nederland wekt de indruk dat de hockeyers als toeristen op de Acropolis naar de finale zijn gewandeld. Dat was allerminst het geval. India, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika, Argentinin Australionden de wankelmoedigheid van Nederland wel blootleggen, maar niet afstraffen. En Duitsland miste in de halve eindstrijd simpelweg de frisheid om de nog ontbrekende titel in het vizier te houden.

Volgens libero Erik Jazet, die al tot de gouden ploegen van Atlanta en Sydney behoorde, heeft Nederland de scepsis weerlegd door ook in Athene de finale te halen. 'Ook ik had er aanvankelijk een hard hoofd in', zei de 33-jarige SCHCverdediger. 'Maar we beschikken over een ideale mix van jong en oud. De jonkies zijn leergierig en zuigen alle informatie op. Zoveel guts had ik niet van ze verwacht.'

Morgenavond staan de Nederlandse hockeyers in de finale wederom tegenover Australiwaar ze in het laatste groepsduel nog mee afrekenden. De Aussies maakten indruk door het Spanje van de Nederlandse trainer Maurits Hendriks te vernederen: 6-3. Het wordt voor coach Walsh een pikante confrontatie met zijn landgenoten, die hij in Sydney nog naar het brons leidde.

Maar de derde olympische triomftocht van Nederland bewijst ook dat hockey nog altijd een kleine sport is, waarin het goud slechts voor weinig ploegen is weggelegd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden