Hockeyers mogen niet naar India

Het leek zo profijtelijk: tijdens de winterstop deelnemen aan een hockeytoernooi in India. Maar de organisator is een wilde bond. Wie toch gaat, wordt geschorst.

AMSTERDAM - Hetteke Frima

Rob Reckers

Nederlandse hockeyers dreigen in de problemen te komen omdat ze hun contract met de organisatie van een groot Indiaas hockeytoernooi niet kunnen nakomen. De spelers zegden toe deel te nemen aan de zogenaamde World Series Hockey (WSH), maar bij deelname is de Nederlandse hockeybond (KNHB) genoodzaakt hen minimaal twaalf maanden te schorsen.


De overkoepelende internationale hockeybond FIH wil deelname aan het vijf weken durende toernooi niet toestaan. De organisatie van de WSH, gehouden tijdens de winterstop, is in handen van de Indian Hockey Federation (IHF). In India erkent de wereldhockeybond alleen Hockey India als bond.


Wanneer een hockeyer toch meedoet aan een toernooi dat wordt georganiseerd door een zogenaamde wilde bond, dan leidt dat tot uitsluiting van alle competities die wel door de FIH zijn goedgekeurd, waaronder de Nederlandse hoofdklasse. In het verleden gingen vaker hockeyers naar India om daar tijdens de winterstop voor aanzienlijke bedragen te spelen.


Rob Reckers, speler van Den Bosch en geïnteresseerd in deelname aan de WSH, vindt het 'heel erg zonde' dat deelname wordt verboden. 'Het is een leuk en bijzonder evenement, dat groots is opgezet. En het wordt gehouden in een hockeygek land. Maar daarnaast is het natuurlijk ook financieel aantrekkelijk', aldus de voormalige hockeyinternational, die nog geen contract heeft ondertekend omdat hij wist dat de FIH deelname aan de wedstrijden kon verbieden. Deelnemers aan het toernooi zouden in India in vijf weken meer kunnen verdienen dan in een heel seizoen bij hun club.


De ophef rondom participatie aan het toernooi heeft de roep om een belangenorganisatie voor hockeyers versterkt. Een aantal spelers, onder aanvoering van Pinoké-aanvoerder Jesse Mahieu, is in gesprek met de onafhankelijke belangenorganisatie NL Sporter om een vakbond op te richten.


'De sporters zijn niet gehoord bij het opstellen van de regels door de KNHB, maar ze zijn er wel de dupe van', meent Hetteke Frima, jurist bij NL Sporter. 'Het belemmert ze bij het uitoefenen van hun beroep. Ze willen nu met onze hulp een organisatie opzetten die een vuist kan maken. Zo'n organisatie moet er bij helpen dat dit soort regels worden veranderd', zegt Frima.


Of de hockeyers daardoor ook mee kunnen doen aan een competitie in India is echter de vraag. 'We onderzoeken de mogelijkheden, maar wellicht komt dit toernooi te vroeg.'


Volgens Marijke Fleuren, adjunct- directeur KNHB, is deelname uitgesloten. De verwijten van verschillende hockeyers trekt zij zich niet aan. 'Er is nooit iemand naar ons toegekomen om te vragen of hij mee mocht doen. Dan hadden we nee gezegd.'


Fleuren juicht het oprichten van een belangenorganisatie toe. 'Het is goed dat spelers zich oriënteren op hun rechten en plichten. Ik hoop dat ze met elkaar afspreken dat ze, wanneer ze in het vervolg weer zo'n contract ontvangen, met die organisatie gaan kijken wat het precies inhoudt.'


Volgens Frima benaderde slechts één hockeyer haar voor hulp bij het contract. Veel clubs hadden hun spelers al toestemming gegeven om aan het toernooi deel te nemen. Frima: 'En volgens mij ook de vereniging voor hoofdklasseclubs. Dan zou je mogen verwachten dat die het voorlegt aan de KNHB.'


Of de hockeyers die al een contract hebben getekend in India nog onder een schorsing uit kunnen komen, weet de juriste niet. 'Dat ligt eraan of de organisatie van het toernooi de spelers aan hun contract houdt. Maar in principe hebben ze een contract getekend en is dat bindend.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden