Hockeybond had opvolger al in huis

 Binnen een dag was hockeycoach Max Caldas er vorige week vrijdag uit. Hij ging, als opvolger van de bedankte Paul van Ass, de overstap van bondscoach bij de gelauwerde vrouwen naar de minder succesvolle mannen maken. Daarna had hij nog maar weinig tijd om het salarisvoorstel voor te leggen aan zijn advocaat, met zijn vrouw te overleggen en het zijn speelsters te vertellen.

VAN ONZE VERSLAGGEVER JOHN VOLKERS

NIEUWEGEIN - De Nederlandse Argentijn, in het bezit van een dubbel paspoort, had haast. Dinsdag was de presentatie in Nieuwegein gepland. Woensdagochtend stond in de agenda als het begin van zijn vakantie, drie weken met de familie op Corsica. 'De laatste drie vrije weken voor de Spelen van 2016', zei Caldas, het archetype van de harde werker.

De mededeling aan zijn speelsters dat hij ze na het olympisch goud en de wereldtitel van Den Haag zou gaan verlaten, kon hij niet collectief doen. Na het WK was iedereen uitgezwermd, voor een vakantie of andere ontspanning. Van vier belangrijke teamleden wist Caldas dat ze nog in Nederland waren.

Hij stond 'ongevraagd op de stoep' bij aanvoerster Maartje Paumen ('om half 10 's ochtends'), Eva de Goede, Naomi van As en Carlien Dirkse van den Heuvel. De eerste was aan het verhuizen. De laatste bleek niet thuis. anderen werden gebeld. Caldas kreeg gehoor dan wel bericht uit Canada, Singapore, Italië en Borneo.

De internationals waren behoorlijk van de kaart na de mededeling, maar ze begonnen al snel over de gunfactor. 'Ze gunnen het me zeer', aldus Caldas. In de nacht van maandag op dinsdag kwam het ene na het andere, soms emotionele bericht bij hem binnen. 'Dan zie je dat coachen meer is dan een team opstellen. Deze speelsters zijn als mens gegroeid in mijn jaren. Hun reacties bewijzen dat.'

De hockeyspeelsters moeten al een tijdje gevreesd hebben voor het verlies van hun coach. Die werd ook door een land als Australië begeerd. Caldas: 'Ik moest voor 7 juli een sollicitatiebrief sturen. Dat is gebruikelijk in Angelsaksische landen. Ik heb dat niet gedaan.' Hij zei zijn vrouw en kinderen het geluk van een vaste plek in Nederland te gunnen.

De vraag om over te stappen kwam van binnenuit. Stephan Veen, het technisch bestuurslid van de mannenafdeling bij hockeybond KNHB, zag Caldas als de ideale kandidaat voor het lastige karwei bij de heren. Hij kreeg toestemming van Marjolein Eijsvogel, collega-bestuurder bij de vrouwentak, om met haar hoofdcoach te gaan spreken. Tot dat moment, vorige week vrijdag, was Caldas ervan uitgegaan zijn contract bij het vrouwenteam uit te dienen.

Insiders zien de 41-jarige Zuid-Amerikaan al een tijdje als de gedoodverfde opvolger van Van Ass. Caldas was op de finalezondag van het WK in Den Haag daarom voortijdig van het terras bij het ADO-stadion vertrokken. Hij zat er met Stephan Veen, na de desastreuze 6-1nederlaag van het nationale mannenelftal. De goegemeente kwam ze vertellen dat het een prima zet zou zijn als Max de zaak bij de verliezende mannen in handen zou nemen. 'Ze riepen dat Van Ass weg moest. Het was zeer irritant. Ik ben naar huis gegaan.'

Caldas ziet zijn nieuwe baan niet als een promotie. Hij noemt het een uitdaging. Zijn vrouwenteam stond in de wereld 'op eenzame hoogte'. Bij de mannen is de eerste opdracht de weerbaarheid te vergroten. Dat was het minpunt van het met zilver geëindigde WK in eigen land. Nederland werd in de finale overlopen door de krachtige Australiërs.

De nieuwe bondscoach heeft voor zijn vier contractjaren succes op de Spelen (2016) en het WK (2018) op het oog. Veen: 'Goud is de doelstelling, niet een eis.' De coach wil werken aan meer diepte en meer breedte in zijn selectie, zoals hij bij de vrouwen aanbracht. Na zijn vakantie gaat Caldas met zijn jongens om tafel. Hij wil horen wat zij willen en hoe zij het willen. 'Maar sommige dingen zijn voor mij als trainer niet onderhandelbaar.'

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden