Hockey Hair

Met het WK hockey in Nederland valt op hoe de staart de norm is bij de vrouwen. Nederlandse speelsters zijn stijlicoon.

DOOR ROBÈRT MISSET

Loop op een zaterdagochtend langs de hockeyvelden in Nederland en je ziet ze meteen: meisjes met paardenstaartjes. Geen sport is zo gekoppeld aan dat stereotiepe beeld als hockey. Veelal blonde meisjes, gebogen over hun stick en op zoek naar de bal. Lang haar valt in die houding voor je ogen, dat bind je dus op in een paardenstaartje.

Vlechtjes en paardenstaarten; hockey is de meisjessport bij uitstek. 65 procent van de hockeypopulatie wordt gevormd door meisjes. Met 35 procent zijn de jongens in de minderheid. Ook op het WK hockey domineren de paardenstaarten bij de vrouwen.

In het onlangs uitgebrachte jubileumboek van de KNHB over 115 jaar hockey is de foto van Volkskrant-fotograaf Guus Dubbelman uit 1986 afgedrukt. Het was een destijds geruchtmakende compositie van opwaaiende hockeyrokjes. De Volkskrantredactie was verdeeld en de krant kreeg brieven van woedende lezers. Was dit seksistisch of niet? Mochten sportvrouwen zo worden gepresenteerd? De hockeysters maakten er geen punt van, vertelde oud-international en voormalig teammanager Margriet Zegers. Ze bestelden de foto bij de Volkskrant na.

Wat in 2014 opvalt aan die foto van achttien jaar geleden: geen speelsters met staartjes. In het huidige Nederlands team draagt niemand kort haar.

Hockey is een massasport geworden, een sport van het volk zelfs. Maar in de massa is de hockeyster uit duizenden te herkennen. Ze kiest niet voor zichtbare tatoeages of afwijkende haarkleuren.

De meisjes van het eerste zijn de stijliconen. Ze hebben lang haar, opgebonden in een staart, ze dragen make-up en gelakte nagels. Mede dankzij de kleine, blonde Fatima de Moreira de Melo, die het vrouwenhockey populair maakte bij mensen die de sport tot dan toe hadden genegeerd. Ze werd het voorbeeld voor de aanstormende generatie. Ook vanwege de erelijst.

Maar waarom leiden foto's van hockeysters dan toch altijd tot controverse? Maandag riep een andere hockeyfoto in de Volkskrant wederom heftige reacties op 2. Op Twitter ging het veel over de pose van Maartje Paumen, die er 'lelijk' op zou staan. Het is bewegende poëzie van de strafcorner.

De rechterarm van Paumen is een indrukwekkende staalkabel van gebundelde spieren. De aanvoerder van het Nederlandse team klemt de tanden op elkaar, om de krachtsinspanning te accentueren. Ze scoort, als eerbetoon aan vrouwenhockey als pure topsport. De paardenstaart danst boven haar hoofd.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden