Hobby

HET STRAFBLAD van Tjerk Westerterp kon ik zo gauw niet te pakken krijgen, maar wel zijn curriculum...

Daarin valt, naast het ministerschap van Verkeer onder Den Uyl, vooral het ontzagwekkend aantal onderscheidingen op. Van Commandeur in de Orde van Oranje Nassau en het Surinaamse Groot-Kruis in de Ereorde van de Palm (!) tot ordes en kruizen uit Chili, Finland en Italië.

De tijd dat ridders te paard langs velden en wegen trokken ligt achter ons, maar gebleven is hun voorbeeldfunctie, hun moreel kaliber, hun statuur.

In dat opzicht heeft de oud-minister mij niet teleurgesteld.

In De Telegraaf, een volkskrant waarin de commandeur toch al een vertrouwde verschijning is, omdat hij twee of drie maal per week figureert in de societyrubriek van Stan Huygens ('Naast Vanessa Breukhoven staat, een glaasje pompelmoessap in de hand, de altijd goedlachse Tjerk Westerterp'), kwam hij niet met operettesmoesjes, maar gaf hij royaal alles toe - gezopen, kwekken in de gsm, verkeerde weghelft - en zei schuldbewust zelfs al te hebben geïnformeerd naar de toestand van het slachtoffer.

Echte ridder.

Dus een boete en over tot de orde van de dag?

Tja.

Uit dat cv blijkt ook dat Westerterps baantjes aan het opdrogen zijn; over twee jaar is hij zelfs te oud voor commissariaten. Gelukkig heeft de man een hobby: verkeer. Vandaar dat hij om een proefproces uit te lokken in zijn eentje de carpoolstrook bij Muiden opreed. En vandaar bijvoorbeeld dat opiniestuk dinsdag in deze krant, waarin hij de NS attaqueerde.

Voor het laatste, vitale kwart van zijn leven moet Westerterp nog een lawine aan opiniestukken en proefprocessen over mobiliteit, tolpoortjes en verkeersveiligheid in gedachten hebben gehad.

Dat wordt dan toch maar sigarenbandjes sparen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.