'Hobbyboer slachtoffer vogelpest'

Een groep hobbypluimveehouders pleit voor een parlementair onderzoek naar de bestrijding van de vogelpest. Voorkomen moet worden dat het 'wanbeleid' van het ministerie van Landbouw (LNV) bij een volgende epidemie wordt herhaald....

Dat is een van de aanbevelingen uit het ruim zeshonderd pagina's tellende zwartboek Vogelpest, het Verdriet van Nederland. Het zwartboek van de Waarheidscommissie Vogelpest wordt vanmiddag aangeboden aan minister Veerman van Landbouw.

Bij de vogelpestepidemie van het afgelopen voorjaar werden bij ongeveer 17 duizend hobbydierhouders kippen, ganzen of andere gevederde dieren gedood. Het zwartboek geeft een aaneenschakeling van getuigenissen en klachten over 'brute' ruimingen en intimidaties door ambtenaren van de Algemene Inspectie Dienst (AID) en de Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees (RVV).

De opstellers noemen het overheidsoptreden buitenproportioneel. Het 'pootje breken' bij kuikens, het 'nekje trekken' bij pauwen, het door amateurs uit plas en boom schieten van vogels, het met een schop doodslaan van ganzen zijn slechts enkele voorbeelden, stellen de rapporteurs. 'De moraal en de ethiek van de door LNV aangestuurde ambtenaren werden compleet overboord gezet. Mede onder de verantwoordelijkheid van dierenartsen werden in meerdere gevallen gruwelijke vormen van dierenmishandeling toegelaten.'

De getroffen hobbydierhouders voelen zich geofferd voor het economisch belang van 1300 commerciële pluimveebedrijven. Ze onderstrepen echter dat ze geen actie voeren tegen de intensieve pluimveehouderij. Volgens de waarheidscommissie vormt het hobby-, huis- en gezelschapsgevogelte geen enkele bedreiging voor de bedrijfstak. Ook vanuit veterinair oogpunt waren de ruimingen onder hobbykippen zinloos, stelt de commissie.

Tijdens de vogelpestcrisis werden 30,7 miljoen dieren gedood. Een fractie daarvan betrof hobbypluimvee. Slechts bij 22 hobbyboeren zijn besmettingen geconstateerd, waarvan negen gevallen discutabel worden genoemd. De meeste besmettingen zijn te herleiden tot contacten met commerciële bedrijven. Volgens de epidemioloog Stegeman is het risico verwaarloosbaar dat een hobbykip een vogelpestepidemie veroorzaakt.

De hobbyboeren vinden het onterecht dat ze bij de bestrijding van vogelpest over één kam zijn geschoren met de intensieve veehouderijen. In het zwartboek wordt een lans gebroken voor een vaccinatiebeleid. Maar het inenten kan volgens de waarheidscommissie beperkt blijven tot de commerciële sector. Ze stelt voor om bij een volgende ziekteuitbraak steekproefgewijs hobbykippen te testen op het ziektevirus.

Wat de meeste particulieren vooral heeft getroffen, zo blijkt uit veel getuigenissen, is de keiharde en soms zelfs 'agressieve' manier waarop ze door politie, AID en RVV zijn bejegend. Ad van Noort, woordvoerder van de waarheidscommissie: 'De minister moet niet alleen het hele draaiboek van de crisisbestrijding aanpassen. Het zou goed zijn om ook zijn ambtenaren beter te instrueren en in het gareel te houden. Er zijn echt mensonwaardige dingen gebeurd.'

Minister Veerman zegt oog te hebben voor de gevoelens onder hobbypluimveehouders. Maar concrete toezeggingen kan hij niet doen.

Zijn woordvoerster: 'Hij heeft ooit gezegd dat hij niet meer zo massaal hobbydieren wil ruimen. Maar de minister moet in voorkomende gevallen toch een dierziekte bestrijden. En een ziektevirus maakt geen onderscheid tussen hobby- en commerciële kippen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden