Hobbit-racisme

BOR BEEKMAN

Tom Hanks is geen racist. Dat verklaarde de acteur deze week, met nadruk. Er bestonden natuurlijk aanwijzingen voor; zo voert hij campagne voor de herverkiezing van president Obama, sprak hij (gratis!) de stem in voor een filmpje over de successen van diens beleid, en bejegende hij als gevangenisbewaarder in The Green Mile (1999) die kolossale zwarte gevangene wel opvallend vriendelijk.

Maar toch. Nu is er een bibberige video opgedoken uit 2004, waarin Hanks als spreekstalmeester een ludieke goededoelenavond aaneen praat op de eliteschool van zijn kinderen. Tot zover niks aan de hand, maar dan duikt er naast hem een als Afrikaan verklede man op, met een pluchen gorilla op zijn arm. Een zwart geschminkte blanke vader met afropruik, die lollig doet. Reden voor conservatieve commentatoren om de integriteit van Hanks ter discussie te stellen: die bevond zich in een mogelijk racistische situatie (de man in kwestie, een bankier, ontkent), maar distantieerde zich niet, en zo'n persoon zet zich dus in voor Obama? Schande.

De verklede man dook op vanuit zijn 'dooie hoek', verdedigde Hanks zich, maar hij erkent dat het gebeurde 'afschuwelijk aanstootgevend' is. Je hoeft de doorgewinterde Hollywoodster niet uit te leggen hoe potentieel explosief de kwestie is: als de ene etnische groep de gedaante aanneemt van de andere, is in Amerika altijd iemand gekwetst.

Zo lag Johnny Depp een week eerder onder vuur binnen de Native Americangemeenschap toen de eerste beelden van zijn rol als Indiaan Tonto in The Lone Ranger (2013) werden vrijgegeven. Hij zou échte Indianen beledigen, en ze ook nog eens het brood uit de mond stoten. Eerder klonk er kritiek vanuit de latino-gemeenschap toen de acteur - als non-Mexicaan - een gegadigde bleek voor een verfilming van het leven van Pancho Villa. Depp liet de rol schieten en gaf als reden dat de revolutionair toch het beste door een echte Mexicaan kon worden gespeeld, en niet door 'een sukkel uit Kentucky'. Voorafgaand aan de opnamen van The Lone Ranger liet Depp weten dat zijn overgrootmoeder 'vermoedelijk' Indiaanse was, een Creek of Cherokee - hij wist het niet precies. Enkelen gingen akkoord met die verklaring, anderen bleven argwanend.

Even precair is de casting van Idris Elba, de Brits-Sierra Leonees-Ghanese acteur (o.a. The Wire) die Nelson Mandela moet spelen in een nieuwe biopic. Zuid-Afrikaanse acteurs zijn boos omdat de rol voor de zoveelste keer naar een buitenlander gaat. Een verklaring van een castingagent dat alle mogelijk geschikte acteurs uit eigen land te klein waren om Mandela (193 cm) te vertolken, was olie op het vuur.

Toch is niks zo etnisch-complex als de auditie voor Peter Jacksons Hobbit-epos (eerste deel 2012). Daar stuurde een (inmiddels ontslagen) castingagent een Pakistaanse vrouw weg vanwege haar te donkere huid - het dwergvolkje is immers blank, redeneerde de man. Nu loopt er een lobby voor de eerste kleurling-hobbit. Komt die er niet, dan wacht Tolkiens 'midden-aarde' een rassenrel.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden