Hobbit gezocht

Iedereen wil wel een hobbit spelen. 'Karakteristiek gezicht' of niet.

FLOORTJE SMIT

Lekker makkelijk, dachten ze vast bij de productiemaatschappij van Peter Jacksons' The Hobbit. Waarom veel geld uitgeven aan make-up en special effects als er genoeg mensen zijn die er van nature al uitzien als hobbits en elfen? Dus vroegen ze mannen onder de 1 meter 63 en vrouwen onder de 1 meter 55 zich te melden bij een open casting in Lower Hutt, Nieuw-Zeeland. Ook mochten mannen boven de 1 meter 75 met een 'karakteristiek gezicht', mannen met enorme spieren en vrouwen met een 'karakteristiek gezicht en lang haar' langskomen voor een rolletje.

Dat deden ze. En masse. Waar 3foot7 had gerekend op maximaal 1.200 kandidaten verdrongen zich rond het middaguur zo'n drieduizend mensen op het grasveldje bij het kantoor. Een snelweg dreigde geblokkeerd te worden, de politie kwam erbij en het hele festijn werd voortijdig afgeblazen.

De productiemaatschappij had beter kunnen weten natuurlijk. Ze vragen precies die mensen die misschien al jaren dromen van een figurantenrol, maar nooit eerder in aanmerking kwamen omdat ze op de achtergrond de aandacht nogal afleiden. Maar wie enthousiast naar foto's van de parade aan vreemde figuren gaat zoeken, moet concluderen dat die rij wachtenden niet zo extreem grappig is als je je voorstelt. Veel zijn behoorlijk doorsnee - een jongen in een televisiereportage geeft ruiterlijk toe dat hij aan geen enkel lengtecriterium voldoet, maar soit.

Niet verwonderlijk: iets als een open auditie trok altijd al drommen gelukszoekers. En dat zijn er alleen maar meer geworden - niet (helemaal) geschikt is geen reden meer om het niet te proberen, een gooi naar wereldfaam, bleek al uit Idols. Nee heb je. Zo gezien is 3.000 kandidaten nog relatief weinig.

Het is een vloek en een zegen voor de filmregisseur die het liefst met non-acteurs werkt. Ongetwijfeld komen er bijzondere mensen op de audities af die ze anders nooit hadden gezien, maar het kost ook allemaal veel meer tijd. Kijk naar wat IFFR-films: regisseur Bouli Lanners zag 'half België' voor Les Géants, maar vond wel drie uiterst geschikte acteurs. Christophe van Rompaey kreeg talloze meisjes op auditie voor Lena, maar koos uiteindelijk voor de oppas van een vriendin van de castingdirecteur. Zelf had Emma Levie waarschijnlijk nooit gereageerd.

En dat is precies zo'n verhaal dat je vaak hoort. Het zijn altijd de mensen die meekomen 'voor de gezelligheid' die het talent blijken dat gezocht wordt. De types die even hun gezicht lieten zien omdat ze verder toch niets te doen hadden en in de buurt waren. Vandaar dat Andrea Arnold (Wuthering Heights) het liefst zelf uren op een station of een markt staat te gluren naar geschikte kandidaten.

Maar dat is niet het plan van de castingmensen van The Hobbit. De zoektocht zet zich nu online voort. Kwestie van wat fotootjes en gegevens opsturen. Dat is wel heel makkelijk!

Onder elk nieuwsbericht over de afgebroken casting staan in de commentaren standaard talloze smeekbedes van Tolkienfans die nu pas van de audities horen. Zoals die ene jongen van wie zijn vrienden altijd al zeggen 'dat ik op een hobbit lijk.' Hij woont alleen in Zweden.

3foot7 mag wel wat medewerkers vrij gaan maken.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden