Hoax

Ook ik was erin getuind, in die bejaarden met zijn tweeën op één cel in de Koepelgevangenis van Breda voor 29 euro per dag. Achteraf gezien hadden er diverse alarmbellen moeten afgaan bij het stukje dat op de website Cobouw.nl verscheen waarin een woordvoerder aldus reageerde op een vraag over de tralies die moeten blijven zitten wegens de monumentale waarde van het pand: 'Je kunt er altijd een gordijntje voor hangen.'


Maar ik bleef geloven totdat gisteravond in het nieuwe praatprogramma van Humberto Tan - RTL's trotse bijdrage aan verdieping en beschaving op de late avond - de zogenaamde initiatiefnemer het toegaf: het is allemaal gejokt. Eén grote gratis reclamespot voor een verzekeraar die met deze geestig bedoelde bangmakerij hoopt massaal dure pensioenproducten te kunnen pluggen. Alsof de clientèle de belazerij met woekerpolissen is vergeten en weer onbekommerd spaargeld naar zo'n verzekeraar zal dragen.


Sommige journalisten waren boos over de hoax, want wij journalisten nemen onszelf heel erg serieus en willen graag dat anderen dat ook doen. Maar wie goed kijkt, ziet dat het nepberichten regent.


Van het bericht dat de 24-jarige stagiaire de nieuwe directeur wordt van Museum Villa Mondriaan in Winterswijk (vermoedelijk een grapje in reactie op de schokkende onthulling in de Volkskrant van gisteren dat de bij het Stedelijk Museum opgestapte Ann Goldstein, een Amerikaanse, 'weigerde Nederlands te spreken') tot een citaat in een serieus nieuwsbericht in een ander nieuwsmedium dat van Diederik Samsom afkomstig zou zijn. Dat citaat gaat zo: 'Als pensioenfondsen 1 procent extra in Nederland gaan beleggen is dat 10 miljard euro aan extra investeringen. Dat blaast die 6 miljard aan bezuinigingen van tafel.'


Omdat ik weiger te geloven dat Samsom zelfs in verwarde toestand, zelfs na het verlies van een aantal kikkers uit zijn kruiwagen, zulke wartaal zou uitslaan, rest de conclusie: voor-de-gek-houderij. Slinks knip-en-plakwerk van een zieke geest die de PvdA-leider in een kwaad daglicht wil stellen.


Ook gisteren gebeurd: een gerenommeerd internationaal persbureau verspreidde een filippica tegen de panda. Zogenaamd een column van een medewerker, aldus het gerenommeerde persbureau, maar wij, argwanende nieuwsconsumenten, weten wel beter. Stunt van de directeur van het Wereld Natuur Fonds natuurlijk, die vermoedelijk een stukje bewustwording beoogt inzake de gruwelijke discriminatie die panda's wereldwijd nog altijd ten deel valt met stellingen als: 'de panda is evolutionair te dom om zelfstandig in leven te blijven', 'de instandhouding van de panda kost handenvol schaarse middelen die elders veel beter ingezet kunnen worden', 'de panda is een hopeloze en verkwistende diersoort die we allang hadden moeten laten uitsterven'.


Maar de allergrappigste hoax kwam uit de Verenigde Staten, van Fox Business News. Dat beweerde een interview te hebben gehad met Donald Rumsfeld, de man die als defensieminister van George W. Bush op basis van een wazige luchtfoto Amerikaanse jongens en meisjes naar Irak stuurde om massavernietigingswapens te vernietigen die er niet waren. En wat zou Rumsfeld gezegd hebben? Het Witte Huis moet een eventuele aanval op Syrië wel veel beter onderbouwen en rechtvaardigen dan het tot dusver heeft gedaan.


Betrouwbaarder wordt het nieuws niet van dit soort geestig bedoelde nepberichten. Wel grappiger.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden