SATIRE

HNS: Vlaamse lasagne voor de Rode Duivels

Dit artikel is afkomstig uit Het Nieuwste Schavot, de satirische sportrubriek uit de Volkskrant.

Directie
null Beeld
Beeld

Mijn tante Katelijne zei altijd: 'Als het niet gaat, moet je gewoon op elkaar gaan liggen, dan lukt het vanzelf.' En dat is met Rode Duivels niet veel anders. Want je kunt van Italianen verliezen, maar dan hoef je nog niet je hoofd te verliezen.

Nog beter is het om de Italianen te verslaan op hun sterkste flank: de keuken. Met een Vlaamse lasagne leren we de gemene pizzabakkers een (eet)lesje! Daarvoor reizen we af naar Luik, naar Mario 'De plakker' Scifo, nonkel van de legendarische Rode Duivel Enzo Scifo. In restaurant Klein Catania serveert hij een bijzondere ovenschotel waarin hij zowel zijn Belgische als zijn Siciliaanse wortels eer betuigt.

Met een glaasje Marsala in de hand 'om de druk van de ketel te halen' begroet hij me. Mario had ooit verkering met Fienke Denvurige, die van romige sausen en volle puree hield. Om haar te plezieren bedacht hij deze lasagne. 'Dan ging ze zitten en schepte ze met haar vettige handen zo die lasagne naar binnen', vertelt hij. 'Ze zat te snorren als een dikke poes.'

Breng de gestoofde witlof, plakjes gekookte ham en kaassaus, laagje voor laagje aan en spuit tot slot de puree in de vorm van een hart erop. Verdeel er ook een 'Rood Duiveltje' over, een rood pepertje dus, voor een beetje pit. Serveer op een diep, verwarmd bord en drink er een zware Chimay Tripel bij, zodat ge na de maaltijd even het ledikant moet opzoeken. De moeite waard? Reken maar!

Vooruit Rode Duivels!

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden