SATIRE

HNS: kalfortse asperges voor de Rode Duivels

Dit artikel is afkomstig uit Het Nieuwste Schavot, de satirische sportrubriek uit de Volkskrant.

De Vlaamse kookboekenschrijfster Kristien Op Den Beeck verzorgt elke week een sportmaaltijd voor de Rode Duivels, op weg naar het EK. Deze week: Kalfortse asperges.

de directie
null Beeld
Beeld

Mijn tante Katelijne zei altijd: als de eerste asperges hun kopjes omhoogsteken, krijgt nonkel Dries stevige goesting. En dat is met de Rode Duivels niet veel anders, ze krijgen allemaal aandrang nu het EK in zicht is. Als er iets goed is voor een gruizige voetballer, zijn het asperges en dan het liefst uit Kalfort. Geef een jongen als Lukaku 'oeie' Kalfortse asperges en hij speelt als een dolle in de zestien.

En wie kan beter asperges klaarmaken dan nonkel Pol 'De witte' Vermaelen, aangetrouwde familie van verdediger Thomas? 'Mijn neef eet te weinig asperges', zegt nonkel Pol als ik hem tref in zijn 'hobbyschuur' in Liezele. 'Je hoeft maar naar hem te kijken, of hij mankeert wat. Nu heeft-ie weer last van zijn heup. Pondje asperges erin en de zwavel spuit eruit. Precies wat hij nodig heeft.'

Weesgegroetje

Nonkel Pol haalt zijn asperges altijd bij boer Giel 'D'n rechte' Hazeldonk die zijn eerste kistjes van het seizoen laat zegenen bij de Onze-Lieve-Vrouw-van-Bijstandkapel. 'Van een weesgegroetje is nooit een asperge slechter geworden.'

Neem vier witte asperges per speler en duw even je vinger 'in het kontje' van de asperges. Flinke schep Doregemse geklaarde hoeveboter erover, Kempense krulselderie en geprakte, hardgekookte eieren van de overbuurman van Giel. Voor een beetje pit doet nonkel Pol er altijd een Rood Duiveltje bij, een rood pepertje dus. Schep op een langvormig, verwarmd bord. En drink er een lentiefris Seefbiertje bij uit Antwerpen. De moeite waard? Reken maar!

Vooruit Rode Duivels!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden