HMG ontslaat directeur RTL 4

Programmadirecteur Bert van der Veer van RTL 4 is ontslagen door HMG (RTL 4, RTL 5 en Veronica). Reden is een langlopende ruzie tussen hem en HMG-directeur Dick van der Graaf over het programmabeleid van de commerciële zender....

Van onze verslaggeefster

Van der Veer, die in 1998 bij RTL 4 kwam, zette op de familiezender een mix neer van amusement en informatieve programma's, zoals Barend & Van Dorp (BvD) en RTL Dossier. Die mix was echter een doorn in het oog van de HMG-top. Programma's als BvD hebben voor de zender een relatief laag marktaandeel, en brengen dus weinig geld op. Liever zou de top - onder druk van aandeelhouders en adverteerders - dergelijke programma's overhevelen naar RTL 5.

De afgelopen jaren is het marktaandeel van RTL 4 voortdurend gedaald (van 25 procent in 1994 tot 15 procent dit jaar), waardoor de druk op HMG is toegenomen om te bezuinigen en om grote publiekstrekkers te programmeren.

Van der Veer is verbaasd over zijn ontslag, maar blijft bij zijn standpunt. 'Ik haal mijn neus niet op voor platte programma's, maar daarnaast moet je toegankelijke documentaires brengen. En talkshows die ergens over gaan. Barend & Van Dorp is geen kijkcijferkanon, maar het gaat ook om imago. Je kunt ook proberen om amusementsprogramma's iets goedkoper te maken. Maar kennelijk deelt HMG mijn visie niet.'

Volgens ingewijden onderhandelen de advocaten van Van der Veer en Van der Graaf over een vertrekpremie voor de programmadirecteur, wiens contract pas volgend jaar september afloopt.

Wie Van der Veer opvolgt, is nog onbekend, maar één kandidaat is al wel in huis: Leo van der Goot, voormalig programmadirecteur van Fox, die onlangs door RTL 4 werd binnengehaald.

HMG weigert commentaar op de zaak te geven.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden