Hitte

Vorige week werd het 33 graden in Berlijn. Je kon een ei op het dak van een auto bakken, volgens het geldende cliché....

Een blond meisje brak op het dak van een zwarte auto een duidelijk niet al te vers ei. Het eiwit liep naar alle kanten weg, en dus had het ei waarschijnlijk al weken in de onreine ijskast van een culinair weinig betrokken Bild-verslaggever gelegen. Blijkens de bijgaande reuzengrote foto's werd het ei na ruim een half uur wachten aan de randen wit, maar daarmee hield het stollingsproces op. Mislukt, dus. Eiwit stolt bij 65 graden.

Een afgang voor de ADAC (de Duitse ANWB), die juist een alarmerende waarschuwing had doen uitgaan: 'Pas op! Met deze hitte kan zelfs het stuur van de auto een temperatuur van 100 graden aannemen!' Door Bild ter verantwoording geroepen krabbelde een woordvoerder van de ADAC terug: 'Het dak van een auto wordt zelden heter dan zestig graden. Het wordt vaak afgekoeld door een zacht windje.'

Leuk voor Bild, jammer voor de dagjesmensen die onderweg in de file hun eigen lunchhapje willen bereiden. Maar wie McDrive en de gepaneerde schoenzoolschnitzels uit de Raststätte wil vermijden, maakt zelf van tevoren iets lekkers klaar. Besmeerde en belegde boterhammen hebben de neiging tot droog worden van buiten en klef van binnen. Braad daarom pikante kleine gehaktballetjes, snijd een koude kip in stukken, of maak, terwijl iemand anders de zwembroeken inpakt, een hartige ei-tortilla van resten uit de ijskast. Thuis in de koekenpan stolt ei verbazend snel.

Snijd een paprika in ringen en een ui in snippers. Bak ze in een koekenpan een paar minuten in olijfolie, met kleingesneden ham, chorizo, salami of wat voor vleesresten dan ook. Snijd wat koude, gekookte aardappels in plakken en bak die even mee. Klop wat eieren (vier, vijf, zes, afhankelijk van aantal aardappels en gezinsleden) los met wat knoflook, peper, zout, chilisaus of rode peper of tabasco, een scheut water en eventueel geraspte oude kaas. Giet dit mengsel in de koekenpan, zet het vuur zacht en doe er een deksel op. Na een minuut of tien (kijk of het ei gestold is) is de tortilla klaar. Snijd haar in punten en verpak die in folie.

Koud-zonder-koelbox-truc: bevries een plastic fles water of een pak sap in de vriezer, en stop die met bederflijke waar in een tas. Na een paar uur heb je ijskoud water of sap, en eten zonder vieze bacteriën. Eet verse broodjes bij de tortilla.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden