Hittegolf van invloed op Nederlandse delegatie

De aanhoudende hittegolf van deze zomer viel de Nederlandse bridgers kennelijk zwaar. Internationale successen waren op de vingers van een hand te tellen....

De Nederlandse delegatie struikelde in een vroeg stadium. Ook kwamen de Nederlanders zonder een prijs terug uit het festival in Juan-les-Pins. Dit werd in Deauville een beetje goedgemaakt met de derde plaats in de open paren (de Brabanders Bos-Beukers) en de tweede plaats in de Patton voor een viertal rondom vrouweninternational Bep Vriend.

Bij het WK junioren in Bangkok is een goed Nederlands resultaat al helemaal onmogelijk omdat onze hoop voor de toekomst er bij het EK 2005 niet in slaagde kwalificatie af te dwingen.

In Deauville tikte het spel in diagram 1 zowel voor de matchpoints als de imps lekker aan.

Zie diagram 1

Zuid toonde met het doublet gevolgd door de herbieding in sans atout een hand met regelmatige verdeling en 18-20 punten. Noord verhoogde opgewekt naar de manche. West (2* gaf een zeskaart aan met een zwakke hand) kwam uit met schoppen voor de secce *A van oost. Deze zat direct ingegooid. Oost koos voor een kleine ruiten maar de leider trok de juiste conclusie na de 1*-opening van oost en speelde *3 zodat slag voor *10 in de dummy was. Een kleine klaveren naar *H gevolgd door vier ruitenslagen, uit noord twee schoppen weg. De verdeling van oost las als een open boek: 1*-4*-4*-4*. Op de laatste ruiten gooide oost een kleine harten af. De leider ging verder met een kleine klaveren uit zuid: *B, *V en *A in oost die opnieuw was ingegooid en of *V dan wel *9 als slag moest weggeven. In een alles-of-niets poging incasseerde oost *10 en speelde een kleine harten; behalve de verdeling van het spel kende de leider de plaats van alle uitstaande honneurs; het was zeker dat oost *H had en zuid speelde *5 zodat de dummy met *V aan slag kwam. Met *9, *A en *H maakte de leider de resterende slagen zodat er in deze 3SA (die down kan als oost in de tweede slag harten inspeelt) zelfs een overslag binnenrolde.

Een gok van twijfelachtig allooi om met de enorme zuidhand na 2* al de handdoek in de ring te gooien.

Het tegenspel was allesbehalve vlekkeloos. Noord kwam tegen 2* uit met ruiten voor *V in zuid die *H naspeelde, getroefd in west. De leider speelde *B, *V, *H en *A in zuid. Er volgde *8, een kostbare misser omdat het de tweede hartenslag van noord-zuid opblies: *8, *10, *9 en *3. Nu waren *7 en *6 in oost hoog. De leider stak over naar *A en vervolgde *B, zuid *A, getroefd in west en *10 bij noord. *8 in de dummy was nu hoog. West ging door met *10 voor *B in noord die klaveren inspeelde voor *A in de dummy. Op *B gooide west de verliezende klaveren af. Noord troefde. De laatste slag die noord-zuid maakten was *H. De leider verloor drie troefslagen, *A en *A voor een fraaie +110 (met de +630 goed voor 2-0 in de paren en +12 imps in de viertallen).

In diagram 2 een aardig double-dummy probleem voor de puzzelaars. Speel als zuid 6SA met de uitkomst van *6, *7 in noord en *8 in oost.

Zie diagram 2

De leider telt de topslagen: drie in harten, drie in ruiten, twee in schoppen en twee in klaveren: samen tien. Het aangename van problemen met alle kaarten bekend is dat je altijd de winnende snits neemt. Geen snit op *V dus en wel op *V in west. De enige kans op vier schoppenslagen is daarbij *V-doubleton of derde in west. Win de eerste slag met *10 en speel een kleine schoppen naar *10 gevolgd door *A.

Zuid telt nu elf slagen. Met een drie-twee verdeling van de ruiten is de twaalfde slag een feit. Na *H en *V blijkt de 4-1 verdeling van de ruiten. De leider kan zich redden. Na *A, *H, *H en *A is zuid aan slag. Zuid heeft *HB en *A7 over; west *V9 en *B10. Met *A en een kleine ruiten west ingegooid die de schoppenslag moet inleveren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden