Hittegolf op arbeidsmarkt leraren

De arbeidsmarkt voor leraren raakt oververhit. Vanwege het lerarentekort kopen scholen personeel bij elkaar weg, een bemiddelingsbureau biedt lease-auto’s aan voor flex-docenten en leraren die een nieuwe docent aanbrengen krijgen bonussen....

Een gewilde leerkracht wis- of natuurkunde weg te kopen bij een andere school is geen taboe meer in onderwijsland, merkt Jos Deelen van wervings- en selectiebureau De-Vocare uit Uden, gespecialiseerd in onderwijs. ‘Als een school mij om een kei van een docent vraagt, zeg ik: ik heb er wel een bij een andere school, maar dan moet er wel onderhandeld kunnen worden over het salaris. Een kwestie van vraag en aanbod.’

Voorzitter Sjoerd Slagter van de VO-raad, de koepel van middelbare scholen, bevestigt deze trend. ‘De onderlinge concurrentie neemt toe, we moeten oppassen dat we elkaar niet gaan opjagen. Het rondpompen van personeel is niet de oplossing voor het lerarentekort.’

Onlangs kwam onderwijsminister Plasterk met toezeggingen om de lerarensalarissen op te hogen om zo het lerarentekort aan te pakken. Maar voorlopig hebben de scholen daar nog niets aan. Zij moeten voor 1 augustus hun roosters voor het nieuwe schooljaar rond hebben. Dat is dit jaar moeilijker dan ooit. Ruim de helft van de scholen kampt met onvervulde vacatures, aldus Slagter. De grootste tekorten doen zich voor in de Randstad. Met name leraren talen en exacte vakken zijn schaars.

De krapte noopt ook tot andere manieren om aan leraren te komen. Wie bij bemiddelingsbureau De Onderwijs BV, onderdeel van uitzendconcern Vedior, een nieuwe leerkracht aanbrengt die met succes naar een school wordt bemiddeld, kan rekenen op een bonus van tweehonderd euro.

Sinds enkele maanden rijden twee docenten economie en Nederlands rond in een lease-auto. Zij zijn in vaste dienst bij bemiddelingsbureau De Onderwijs BV en gedetacheerd bij meerdere scholen.

Bemiddelaars werken steeds vaker met speciale recruiters. Met name in het bedrijfsleven wordt actief gezocht. Ook de VO-raad boort deze groep aan. Slagter voert momenteel gesprekken met de top van de Rabobank om bankmedewerkers structureel één of twee dagen per week voor de klas te laten staan. Zij zouden dan hun onderwijsbevoegdheid moeten halen. ‘Nu al geven topanalisten en bankdirecteuren gastlessen. Wat mij betreft breiden we dat uit. Ik hoop op termijn aan zo’n duizend extra economieleraren te komen.’ Slagter voert hierover binnenkort ook gesprekken met de ING Bank.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.