Hittegolf is eerste vuurproef voor Modi

AMSTERDAM - Het is snoeiheet in India, zelfs voor Indiase begrippen. In het noorden van het land, ter hoogte van de hoofdstad Delhi, zijn donderdag voor de zesde dag op rij temperaturen van boven de 45 graden gemeten. Elektriciteitscentrales kapseizen onder de vraag naar energie voor ventilatoren, airco's en ijskasten. Op sommige plaatsen brengt het gebrek aan elektriciteit ook de drinkwatervoorziening in gevaar, omdat waterpompen elektrisch worden aangedreven.


Het resultaat: verhitting van de gemoederen. In Delhi gaan mensen al dagen achtereen de straat op om te protesteren tegen de gebrekkige energievoorziening.


Zo is de zon de eerste vuurproef voor Narendra Modi, drie weken geleden geïnstalleerd als premier. Met de verkiezingsbelofte van een betrouwbaar elektriciteitsnet maakte Modi's partij, de hindoenationalistische BJP, zich populair bij de veelal arme plattelandsbevolking van het noorden. Die belofte komt nu als een boemerang bij Modi terug.


Hoewel ook politieke tegenstanders kunnen bedenken dat drie weken wat kort is om een politicus te beoordelen op zijn daadkracht, maken ze gretig gebruik van de crisis om het beleid van Modi als onhaalbaar te bestempelen.


Vooral in de grote en verarmde deelstaat Uttar Pradesh is het energiegebrek groot. De 200 miljoen inwoners - evenveel als er in heel Brazilië wonen - zijn gewend aan een gebrekkige stroomvoorziening: 63 procent van de huishoudens is níet aangesloten op het elektriciteitsnet, de huishoudens die dat wel zijn hebben maar een paar uur per dag stroom.


De capaciteit van de centrales in de provincie is 8.000 megawatt per dag - de vraag ligt op dit moment boven de 11 duizend megawatt. In en rondom de hoofdstad Lucknow staken boze mensenmassa's om die reden verschillende centrales in brand. Het personeel werd gegijzeld.


De directeur van de energiecorporatie van Uttar Pradesh zei eerder deze week dat 'alleen God verlichting kan bieden in deze energiecrisis'. Bepaald geen bemoedigende woorden. Maar de bevolking verwacht de oplossing niet uit de hemel, maar van Modi. Ze vermoeden dat sommige regio's expres worden benadeeld. Zo is het opvallend dat Varanasi, de bekende stad aan de Ganges waar Modi zelf meedeed aan de verkiezingen, wel een doorlopende stroomvoorziening heeft.


Ook menen sommigen dat er meer stroom is in gebieden waar mensen wonen die tot dezelfde kaste behoren als deelstaatpremier Akilesh Yadav. Die ontkent dit, hij zegt dat hij moeite doet stroom uit andere provincies naar Uttar Pradesh te krijgen. Dat dat maar mondjesmaat lukt, is omdat het ook elders heet is en het netwerk vaak slecht is onderhouden. In Allahabad doet de rechtbank niettemin onderzoek naar 'energiediscriminatie'.


In Delhi zijn de afgelopen week al 79 niet-geïdentificeerde doden gevonden - gestorven aan uitdrogingsverschijnselen. De meeste huishoudens hebben er hoogstens tien uur per dag stroom, nadat een deel van het elektriciteitsnetwerk door een hevig onweer vorige week werd verwoest.


De huidige crisis toont aan dat India niet is toegerust op de door meteorologen verwachte temperatuurstijging de komende jaren. Dat constateren meteorologen van het Indische Centre for Science and Environment. Vorig jaar waarschuwde de Wereldbank al dat een aantal plaatsen in Delhi dreigen te veranderen in 'hitte-eilanden', waar niet alleen de hitte zelf een gevaar is, maar vooral de smog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden