Hittegolf in VS maakt honderden slachtoffers

Het dodental na de betrekkelijk korte hittegolf in de Verenigde Staten is dinsdag opgelopen tot 655 en zal naar verwachting nog verder stijgen....

Van onze correspondent

WASHINGTON

In deze stad zijn 376 mensen gestorven aan oververhitting, uitdroging en met de warmte verband houdende hartaanvallen.

Tientallen ambulances rijden af en aan om de stoffelijke overschotten af te leveren. De lijken worden op het parkeerterrein van het lijkenhuis in zwarte plastic zakken gestopt en opgeborgen in de koelwagens die normaal gebruikt worden voor het transport van bederfelijke waren.

Terwijl de temperaturen in Chicago en aan de oostkust daalden van het maximum van 41,1 graden Celsius (Midway Airport, Chicago) naar een aanzienlijk beter te verdragen 32 graden, steeg het aantal doden. Want pas nu komen in sociale woningbouwprojecten de zoekacties naar slachtoffers op gang. De overgrote meerderheid van de doden in Chicago zijn zwarte bejaarden en alleenstaanden van middelbare leeftijd. De meesten hadden geen familie en beschikten niet over het geld om luchtverkoelende apparatuur aan te schaffen.

De bewoners van Chicago zijn eerder ingesteld op lange, bitter koude winters dan op hittegolven. Hoewel ook in deze stad hittegolven geen onbekend verschijnsel zijn, werden de bewoners overvallen door de combinatie van warmte en een luchtvochtigheid van meer dan 65 procent. Niet alleen bejaarden en zieken kampten daardoor met ademhalingsmoeilijkheden en verschijnselen van oververhiting.

In New York City, Washington DC, Miami, Houston en New Orleans, waar ook temperaturen van 34 tot 40 graden werden gemeten, vielen beduidend minder slachtoffers. De inwoners daar zijn beter voorbereid op hittegolven, waardoor ze vrijwel iedere zomer moeten binnenblijven. In deze streken vallen doden als gevolg van met het weer verband houdende ongelukken, zoals omvallende bomen, smeltende spoorrails en elektriciteitsstoringen. In Lousiana stierf een twee-jarige meisje nadat zij drie uur in een auto, had gezeten waarin zij zich zelf had opgesloten.

De 20 doden in New York, 12 doden in Washington DC en 25 doden in het zuiden weken niet sterk af van voorgaande jaren. In het airconditionerloze tijdperk, dat wil zeggen voor de Tweede Wereldoorlog, liepen daarentegen de dodencijfers in de hele VS in de duizenden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden