NieuwsBelgische badplaatsen

Hittegolf in Nederland, grote drukte aan de kust

Nederland beleeft de 29ste hittegolf sinds het begin van de weermetingen door het KNMI in 1901. Omstreeks 10 uur zondagochtend bereikte het kwik in De Bilt de noodzakelijke temperatuur van 25 graden, zo meldt Weeronline.

Redactie
De drukte gisteren aan het strand van Knokke-Heist is van bovenaf goed te zien. Beeld BELGA
De drukte gisteren aan het strand van Knokke-Heist is van bovenaf goed te zien.Beeld BELGA

Van een officiële hittegolf is sprake als het in De Bilt minstens vijf dagen achtereen 25 graden of meer wordt en het drie dagen keer tropisch warm is geweest met maxima van 30 graden of meer.

De laatste keten van bijzonder warme dagen dateert van vorig jaar, in de periode van 23 augustus tot en met 28 augustus 2019. Deze hittegolf duurde zes dagen, waarvan er drie als tropisch te boek staan.

Er worden duizenden mensen verwacht die verkoeling zoeken op het strand. De toegangswegen naar de badplaatsen Scheveningen en Kijkduin zijn wegens verkeersdrukte tijdelijk afgesloten, behalve voor het openbaar vervoer en de hulpdiensten. Dat meldt de gemeente Den Haag. Automobilisten worden teruggestuurd.

Er zijn in Scheveningen en Kijkduin zondag ook bekeuringen uitgedeeld aan illegale kampeerders in de omgeving van het strand. Er komen meerdere meldingen van bewoners binnen, maar over de schaal waarop mensen tenten opslaan waar dat niet mag, is niet veel te zeggen, aldus een woordvoerster na een bericht in het AD. In Scheveningen wordt de laatste weken meer geklaagd over het gedrag van strandgangers en verrommeling.

Op de echt grote wegen richting stranden, meren en plassen is het zondag in het algemeen vrij rustig, aldus de ANWB. Dit ondanks het feit dat er sinds zondag sprake is van een echte hittegolf. Doordat de parkeerplaatsen bij Zandvoort en Bloemendaal uitpuilen, is daar in de omgeving wel extra drukte door auto’s die toch een plekje proberen te vinden of terugkeren.

Vakantiepark Leukermeer bij Venray verleent geen toegang meer aan dagjesmensen. Het strand aan de recreatieplas is alleen nog voor gasten toegankelijk. Dat had weken eerder moeten gebeuren, reageren die gasten onder meer op Facebook. Het strand lag overvol, zeggen ze, overal ligt afval, en ook de sanitaire voorzieningen waren overbezet. De anderhalve meter is volgens deze reacties al weken niet meer te handhaven.

Volgens een woordvoerder van het park speelden de problemen alleen de laatste dagen, toen het extra warm werd en de gasten van het park zelf niet meer gingen fietsen en wandelen, maar zo’n beetje allemaal op het strand bleven. Als er dan nog veel dagjesmensen bijkomen, is het geen doen meer. Familie en vrienden van de gasten mogen na aanmelding nog wel komen.

België

De Belgische kustplaatsen Blankenberge en Knokke-Heist staan tot nader order geen dagjesmensen meer toe op hun grondgebied. Door de enorme toestroom van strandgasten vanwege het mooie weer en diverse incidenten in de afgelopen dagen zeggen de burgemeesters van beide gemeenten hiertoe genoodzaakt te zijn.

Leopold Lippens, burgemeester van Knokke-Heist: ‘Tientallen incidenten, zowel gedurende de dag als de nacht, zorgen ervoor dat het gemeentebestuur zich genoodzaakt voelt om over te gaan tot drastische maatregelen. Om de publieke veiligheid te garanderen kunnen dagtoeristen voorlopig niet langer Knokke-Heist bezoeken.’

Vanaf zondag vinden er grootschalige controles plaats die onvermijdelijk zullen resulteren in lange files, waarschuwt de gemeente. ‘Alle voertuigen zullen worden gecontroleerd. Wie geen geldige reden heeft om in Knokke-Heist te zijn, moet onmiddellijk rechtsomkeert maken. Alle inzittenden moeten dus kunnen bewijzen dat zij in Knokke-Heist wonen, verblijven met overnachting, of werken.’

Vechtpartij

In de nasleep van de massale vechtpartij op het strand van Blankenberge neemt de badstad strenge maatregelen. Zaterdag aan het einde van de middag gingen tientallen relschoppers de confrontatie aan met de politie. Burgemeester Daphné Dumery wil zondag zo veel mogelijk dagjestoeristen weren uit Blankenberge. Bovendien wil Blankenberge dat er tussen 9 en 16 uur geen treinen meer aankomen.

Alleen inwoners, mensen met een vakantiewoning en meerdaagse verblijfstoeristen zijn zondag welkom in Blankenberge. De politie zal controleposten opstellen langs de invalswegen. ‘Wie dus naar Blankenberge toekomt zal dus een geldige reden moeten hebben om toegang tot de stad te krijgen. Met deze maatregel proberen we de rust te laten weerkeren’, aldus de burgemeester.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden