Hittegolf dwingt Japan tot invoer van zoet water

Een Japans waterleidingbedrijf heeft dinsdag aangekondigd zoet water voor industrieel gebruik in het buitenland aan te kopen. Het bedrijf is daartoe gedwongen omdat onvoldoende water beschikbaar is als gevolg van de hete zomer....

REUTER

Reuter

TOKYO

Japan Energy Corp. is van plan 63 duizend ton water te kopen in vier Aziatische landen. Het water zal geleverd worden aan industriële bedrijven in centraal- en west-Japan.

Waterleidingbedrijven hebben daarnaast besloten de leveranties in de regio rond Tokyo met 30 procent te verminderen. De rantsoenering is noodzakelijk, omdat het waterniveau in de bassins van de rivier Tone nog steeds daalt. De waterreserves in acht bassins langs de rivier is de afgelopen weken met 100 miljoen ton gedaald, zo'n 29 procent van de totale capaciteit. Houdt de droogte aan, dan is eind augustus de voorraad schoon op. En dat is precies wat de Japanse meteorologen voorspellen. In dat geval zouden ook huishoudens zonder water komen te zitten.

In het regenseizoen dat duurt tot het midden van juli, is dit jaar onvoldoende water gevallen. Daarna is de temperatuur tot ongekende hoogte gestegen. Hierdoor is in verscheidene delen van Japan, met name in het midden en westen, een tekort aan water ontstaan. De mensen in het district Aichi in het midden van Japan krijgen nog maar vijf uur per dag water aangeleverd. In het daarnaast liggende district Mie zijn de waterleveranties al met 65 procent teruggebracht. Als de regen uitblijft, zullen de leveranties zelfs met 80 tot 90 procent moeten worden gereduceerd.

Door de droogte dreigen enkele olieraffinaderijen met hun werkzaamheden te moeten staken, omdat zij niet voldoende water kunnen krijgen voor het koelen van de installaties. Japan Energy Corp. heeft daarom een contract gesloten met een Zuidkoreaanse rederij. Er zullen tankers gecharterd worden om water uit dit land te leveren. De leveranties die bestemd zijn voor de Mizushima-olieraffinaderij in het westen van Japan zullen op 18 augustus beginnen. Ook zal water worden geïmporteerd uit Vietnam, China en Hongkong. Deze leveranties gaan op 22 augustus van start.

Japan is in principe een vochtig land. Typhoons die gepaard gaan met hevige regenval, komen bijna het gehele jaar voor. Toch wil Japan nu maatregelen nemen om toekomstige watertekorten te voorkomen.

Zo overweegt de Japanse regering waterleidingbedrijven subsidie te geven voor de bouw van ontziltingsinstallaties. De eerste van deze installaties zal worden gebouwd op het eiland Okinawa en zal per dag 40 duizend ton zeewater kunnen verwerken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden