Hitte van minuut-tot-minuut: Nederland tijdens de heetste dag van het jaar

Vandaag is het 'zeer' tot zelfs 'extreem' warm. Het hitterecord is niet verbroken, maar dat belette Volkskrant.nl niet een liveblog over de hitte bij te houden.

Badgasten reizen met de tram richting Scheveningen.Beeld anp

De stranden liggen vol en de terrassen verkoelen hun gasten met zwembadjes. Zo kwam Nederland de heetste dag van het jaar door:

'Oeps……en toen was het 35,0 graden in Hupsel', aldus WeerOnline in het onvolprezen liveblog. Met dit tropische hoogtepunt houdt de Volkskrant het voor gezien. Het is nu te heet geworden op de redactie van de Volkskrant. En u zit, verstandig als u bent, toch op het strand of op het terras.

Terwijl de stranden inmiddels bezaaid liggen met badgasten, is het op andere plaatsen, zoals de Kalverstraat in Amsterdam een stuk rustiger:

Het strand van Scheveningen, met de Pier als decorstuk, is op de heetste dag van het jaar bezaaid met strandgangers.Beeld anp
De Kalverstraat in Amsterdam op een van de heetste dagen van het jaar.Beeld anp

Premier Mark Rutte riep in het voorjaar Nederlanders op om hun geld te laten rollen. Rutte kan tevreden zijn met de hitte. Er is een run ontstaan op vakantiehuisjes en campingplekken. Vooral locaties aan de kust zijn populair en zitten vol met mensen die veelal op het laatste moment besloten verkoeling te zoeken aan zee. 'Het gaat hier niet om mensen die eigenlijk van plan waren een buitenlandse vakantie te boeken, maar om mensen die eigenlijk thuis zouden blijven', zegt de directeur Roompot. Naast de bezoekers uit eigen land komt er een 'opvallend grote stroom' Duitse gasten naar de Nederlandse parken. Het mag goed gaan met de boekingen, de bestedingen op de parken staan wel onder druk omdat mensen bijvoorbeeld vaker zelf koken in plaats van uit eten gaan.

Rutte houdt wel van een terrasje op z'n tijd.Beeld ANP

De onweersbuien die vannacht worden verwacht zullen een dun laagje zand uit de Sahara achterlaten. Dat zand zit in de atmosfeer en komt door de regen mee naar beneden. Weeronline tipt: 'Mocht je vandaag het idee hebben gehad je auto te willen wassen (je kan je afvragen of dat bij deze temperaturen sowieso verstandig is), wacht dan een dag. Zaterdag is een prima dag voor een wasbeurtje.'

De Sahara. Zand uit deze woestijn zal vannacht neerdalen op uw auto en tuinmeubilairBeeld afp

Voor verslaggever Hans Jaap Melissen was het vandaag een bijzondere dag, laat hij weten op Twitter.

Het is meer dan 30 graden in De Bilt en dus maken we officieel een tropische dag mee. Waarschijnlijk wordt het in De Bilt vrijdag zo'n 34 graden op het heetst van de dag, in het zuiden kan het nog een graad of 2 à 3 warmer worden. Hieronder kunt u een actuele temperatuurskaart van Nederland van WeerPlaza bekijken:

Beeld WeerPlaza

Er zijn wolken gesignaleerd in Zeeland. De komende uren trekken deze wolken ook over de kust van Noord- en Zuid-Holland. De wolken live volgen, kunt u hier via de satelliet van WeerPlaza. 'Als we de blik in de verte werpen', meldt WeerPlaza, 'kunnen we boven Engeland en de zuidelijke Noordzee al onweersbuien zien'.

De terrassen zijn anders dan anders, zo merkt het ANP scherp op. 'Op het ene terras staan de stoelen vrijdag in een enorm zwembad, gevuld met water. Een andere terrasuitbater heeft een heleboel kleine opblaasbadjes gekocht, zodat de gasten met hun voeten in het water kunnen zitten', schrijft het persbureau. 'We zien dat de horeca van alles verzint om het aanlokkelijk te maken om bij hen te komen uitpuffen op deze hete dagen', licht een woordvoerder van Koninklijke Horeca Nederland toe.

Een terras op het Plein in Den Haag, afgelopen lente. Toen alles nog normaal was.Beeld anp

Water drinken, water drinken en nog eens water drinken. We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, vindt Rijkswaterstaat. 'Automobilisten doen er vrijdag vanwege de hitte verstandig aan om voldoende water mee te nemen als ze op pad gaan. Want als je met een fles water aansluit in 12 kilometer file, is je water snel op', waarschuwt een woordvoerster.

Niet alleen Rijkswaterstaat bekommert zich om ons welzijn op deze warme dag, ook organisaties willen voorkomen dat een tsunami van zonnesteken ons land treft. De Parade in Utrecht heeft gratis tappunten met kraanwater 'en daarnaast ook tonnen met liters gekoeld water. 'Het terrein en de tenten worden besproeid met water', zegt de organisatie (laat drinkwaterbedrijf PWN het maar niet horen). PWN deelt overigens ook water ook aan badgasten in Zandvoort.

Ook muziekfestival Solar aan de Maasplassen bij Roermond geeft de verwachte 27.000 festivalgangers gratis drinkwater. Als er lange rijen bij de ingang staan, dan worden de festivalgangers daar van gratis water voorzien. Het Drents Museum deelt water uit aan de mensen die in de rij staan en de organisatie van het Skutsjesilen in Friesland wijst de bezoekers er ook op dat mensen veel water moeten drinken.

Een dame drinkt uit een flesje water, dat helaas alweer leeg is.Beeld ANP

Drinkwaterbedrijf PWN adviseert terughoudendheid in watergebruik wegens de warmte en de droogte.

'Beperk het aantal keren douchen en doe het kort, was alleen met een volle trommel, laat de kraan niet lopen tijdens het tanden poetsen en geef planten die het nodig hebben met een gieter water in plaats van de hele tuin te sproeien. Toch sproeien? Doe het dan ’s avonds als de zon weg is. En liever één keer per week lang dan elke avond een beetje. Oh, en uw auto, die hoeft toch niet elke week gewassen te worden?'

Een drooggevallen sloot in de buurt van het Brabantse dorp Haps.Beeld anp

Inmiddels stromen de stranden aardig vol. Om te kijken of er nog plek op het strand is zette RTV N-H een handig overzicht van strandwebcams online.

Mensen op weg naar het strand.Beeld anp

Vanwege de hitte gaat een groot aantal evenementen niet door. Huttenland, het houtdorp dat in Almelo zou worden opgetrokken, is afgezegd, en ook de stoepkrijtwedstrijd in diezelfde stad gaat niet door. De wedstrijd wordt verschoven naar vrijdag 9 augustus. De seniorenmiddag van het Zomerparkfeest in Venlo is tevens gesneuveld door de hitte. En ook de middagvoorstelling van circus Renaissance in Purmerend is afgelast.

De Amsterdam Arena heeft voor de wedstrijd Ajax - Roda JC vanavond het zogenoemde warmteprotocol opgesteld. Dit houdt in dit geval in dat de Arena ramen en deuren waar mogelijk openzet, er extra medische stewards worden ingezet en, als uitzondering op het reguliere beleid, het meenemen van één flesje water zonder dop per persoon wordt toegestaan. De Arena heeft en passant ook nog wat handige tips voor Ajacieden in zijn algemeenheid: zorg voor luchtige kleding, smeer je eventueel in met zonnebrand en vermijd inspanning. Voor de Ajax-fans is te hopen dat Christian Eriksen zich niet aan dit advies houdt.

Christian EriksenBeeld anp

De voor Nederland extreme hitte duurt maar even, want al in de nacht van vrijdag op zaterdag worden onweersbuien verwacht, waarvoor het KNMI een waarschuwing heeft afgegeven. 'Later vandaag is er met name in het (zuid)westen een kleine kans op een forse onweersbui. Vannacht wordt de hitte verdreven met daarbij op meer plaatsen kans op stevige onweersbuien en mogelijk zware windstoten', aldus het KNMI. Er is volgens de woordvoerder nog geen aanleiding voor een weeralarm, maar de situatie wordt scherp in de gaten gehouden.

Onweerswolken bij een zonsondergang in Boston. De wolken van deze foto komen niet in dit artikel voor.Beeld photo_news

Het hoogste temperatuur ooit in Nederland gemeten wordt vandaag niet gehaald, stellen de weermannen van MeteoConsult en het KNMI. De temperatuur komt uit op rond de 36 graden. In Noord-Limburg wordt het met ongeveer 37 graden het warmst.

Royalty-journalist Marc van der Linden heeft een tip voor Nederlanders die geen verkoeling op het strand kunnen zoeken, maar gewoon moeten werken: zet alle lichten uit.

Meteoroloog Wim Zikkenheimer van MeteoConsult denkt dat de bewoners in de driehoek Deelen op de Veluwe, Eindhoven en het Noord-Limburgse Arcen het het warmst gaan krijgen. Aan de kust steekt een verkoelende zeewind op.

Badgasten vanmorgen vroeg op Scheveningen.Beeld anp

Overigens zijn wij niet het enige nieuwsmedium dat u op de hoogte houdt van de ontwikkelingen rondom het warme weer. Satirisch weblog De Speld deed dat in mei ook. Deze leest u hier terug.

Een medewerker van een strandtent plaatst in de vroege ochtend ligstoelen op het strand van Scheveningen.Beeld anp

Muggen gedijen goed bij warm weer, dat weet iedereen. Door het warme weer wordt de voortplantingscyclus verkort. Maar wist u dat er bij temperaturen boven de 30 graden juist minder insectenactiviteit is? Wanneer de temperatuur oploopt tot 36 graden of warmer, lopen insecten de kans op oververhitting en zoeken koelere plekjes op. Wel kunt u vliegende mieren tegenkomen, merkte cabaretier Jochem Meyer die vanmorgen werd 'aangevallen' door een leger vliegende mieren.

Het leger dat hij omschrijft was eigenlijk de zogeheten ‘bruidsvlucht’ van mieren. Bij warm weer zonder regen verlaten jonge vrouwelijke mieren hun moeders kolonie om als koningin een nieuw nest te kunnen beginnen. Ook de mannetjes krijgen tijdelijke vleugels om de koninginnen te volgen, in de hoop met één van hen een nieuwe kolonie te stichten, aldus Quest.

Een dode vlieg.Beeld ANP

Gespot: De eerste strandgangers op Scheveningen. De mevrouw rechts op de foto houdt zich in ieder geval goed aan de survivaltips voor de Nederlandse tropen en smeert zich goed in. Volgens Weeronline geldt er een uv-index van 7 vandaag, wat betekent dat de zonkracht sterk is. Met zo'n zonkracht kunt u beter niet langer dan 25 minuten onbeschermd in de zon liggen.

Beeld anp

Bij extreme weersomstandigheden wordt tegenwoordig al snel de klimaatveranderingsdiscussie van stal gehaald. De hogere temperaturen komen echter door veranderende windrichtingen en niet door de opwarming van de aarde, aldus MeteoConsult. Vroeger kwam de wind vooral uit het zuidwesten, vanaf de Atlantische Oceaan. Dat zorgde voor verkoeling en neerslag. Nu komt de wind vaker uit het noorden en het zuiden. Bij hittegolven begin deze eeuw hadden we volgens MeteoConsult 'opvallend vaak zuidenwinden'. Ook vandaag hebben we een wind uit het zuidoosten. Wind uit het noorden zorgde overigens afgelopen winter voor de lange periode van vorst.

Kinderen zoeken verkoeling in het water van de Schie.Beeld anp

De temperatuur komt de laatste jaren steeds vaker boven de 35 graden. In Deelen bij Arnhem kan vrijdag voor de 14de keer sinds 2000 de grens van 35 graden worden gehaald. Van 1985 tot 1999 was het maar één keer zo warm, net als tussen 1970 en 1984. Zo'n stijging is ook bij Eindhoven te zien. In Maastricht komt het kwik sinds 2000 gemiddeld één keer in de 2 jaar boven de 35 graden. In de vorige eeuw gebeurde dat één keer in de 4 jaar.

Waar moet u allemaal op letten bij hitte? De Volkskrant heeft vaker met dit bijltje gehakt en stelde al eerder de complete survivalgids voor de Nederlandse tropen voor u op. Een tipje van de sluier: Spring zuinig om met mayonaise en andere sausen en - ook al heeft u geen honger door de warmte - tracht toch op regelmatige tijdstippen te eten.

Een barbecue in het Kralingse Bos in Rotterdam.Beeld anp

De NS rijdt vandaag met een aangepaste dienstregeling. Nee, er liggen geen blaadjes op het spoor, noch zijn er wissels bevroren, de NS vreest voor uitzetting van de rails door de hitte. Vanaf het middaguur wordt daarom op enkele trajecten in de Randstad iets meer ruimte gemaakt in de treindienst. Zo rijden enkele Sprinters en Intercity’s twee keer per uur in plaats van vier keer per uur. 'Eventuele storingen als gevolg van de hitte kunnen zo sneller worden opgelost', aldus de NS.

Dit is een foto uit het archief. In januari liet de NS minder treinen rijden omdat het sneeuwde. Dat zal het vandaag zeker niet gaan doen.Beeld anp

Als u zich vandaag opwindt in de strijd om een strandstoeltje, dan heeft dat wellicht iets te maken met de hoge temperatuur vandaag. Als de temperatuur stijgt, raken namelijk ook de gemoederen verhit. Amerikaanse wetenschappers concluderen uit gegevens van de afgelopen 10.000 jaar dat het klimaat wel degelijk de kans op conflicten verhoogt, zowel privé als tussen bevolkingsgroepen.

De deken van hitte komt via het zuiden ons land binnen. In Limburg was het voor 8.00 uur al boven de 24 graden. Alle weerbureaus zijn het erover eens dat het in grote delen van het land zeer drukkend zal aanvoelen door de hoge luchtvochtigheid. Ook waait het wel, maar dat geeft nauwelijks verkoeling aangezien het om warme wind uit het zuidoosten gaat. 'Net een föhn', aldus Weeronline.

Zonsopkomst in de haven van Scheveningen.Beeld anp

Hoek van Holland heeft de warmste nacht van het land achter de rug. De temperatuur kwam in de nacht van donderdag op vrijdag niet onder de 22,8 graden. In Rotterdam was het na middernacht nog 26 graden voordat het koeler werd. Dat meldt Weeronline.nl. De minimumtemperatuur in De Bilt was 19,6 graden. Maar twee nachten daar zijn ooit warmer geweest. In 2004 was het midden in de nacht 20,8 graden, in 1975 werd een temperatuur van 19,8 graden gemeten.

Was u van plan om eindelijk die goede voornemens waar te maken en een rondje te gaan joggen? Dan heeft u vandaag echt een goede reden om te verzaken. Het grootste deel van Nederland krijgt namelijk te maken met matige smog. Hier en daar kan de smogconcentratie ernstig zijn. Daarom adviseert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) om zware lichamelijke inspanning te vermijden.

Kinderen en mensen met luchtwegklachten moeten extra oppassen. Wie klachten als kortademigheid, piepende ademhaling en irritatie van ogen, neus en keel krijgt, kan beter binnenblijven. Bij andere klachten is het beter even de huisarts of de regionale GGD om advies te vragen.

Smog ontstaat door een hoge ozonconcentratie in de lucht. Zo'n hoge concentratie is het gevolg van zon, luchtverontreiniging en weinig wind. In de namiddag en vroege avond is de ozonconcentratie het hoogst. Het RIVM raadt mensen aan om in deze uren binnen te blijven en zeker niet buiten te gaan sporten.

Beeld ap
Zo ziet hevige smog eruit in Houston. In Nederland zal het zo erg niet worden.Beeld ap

Krijgt weeronline.nl gelijk en wordt het de warmste dag ooit in Nederland? Dat is de grote vraag vandaag.

De warmste dag ooit in Nederland is op 23 augustus 1944 in Warnsveld in de Achterhoek gehaald. Het werd toen 38,6 graden. Meteorologen dachten dat dat record op 19 juni van dit jaar zou sneuvelen, maar dat pakte heel anders uit.

Voor vrijdag houden de weervoorspellers grote slagen om de arm. 'Als alle puzzelstukjes precies op de juiste plek vallen zou het kunnen gebeuren.'

Het dagrecord voor 2 augustus staat op 32 graden in De Bilt. Dat record zal vrijwel zeker worden gebroken. Dat is in ieder geval vast iets.

Een medewerker van een strandtent plaatst in de vroege ochtend ligstoelen op het strand van Scheveningen. Wordt dit vandaag uw ligstoel?Beeld anp

Meteorologen verwachten dat het vandaag 'zeer' tot zelfs 'extreem' warm zal worden. Weerplaza verwacht temperaturen van 36 graden in Limburg. MeteoConsult denkt aan 36 tot plaatselijk 37 graden en weeronline.nl voorspelt zelfs 37 graden en heel misschien wel de warmste dag ooit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden