Hitte in Zuid Europa blijft aanhouden

Grote delen van Europa worden ook dinsdag geteisterd door hitte en droogte. In Spanje hebben de extreem hoge temperaturen opnieuw vier levens geeist. Portugal heeft de NAVO gevraagd om vliegtuigen en helikopters voor de bestrijding van de bosbranden....

De bosbranden in Portugal hebben opnieuw levens geeist. De Portugese brandweer berichtte dinsdag dat in de buurt van het stadje Oleiros in het midden van het land een vrouw is verbrand. In deze regio bezweek een man aan rookvergiftiging.De bosbranden in Portugal hebben de afgelopen tien dagen zeker elf levens geeist. De Portugese regering kondigde maandag formeel de 'rampentoestand' af in het land waar tientallen branden woeden.De Portugese brandweer is er in de nacht van maandag op dinsdag in geslaagd een deel van de branden onder controle te krijgen, maar in onder meer de regio's Castelo Branco en Portalegre vechten duizenden uitgeputte brandweerlieden nog altijd tegen het vuur. Bij Portalegre zijn inwoners van twee dorpen geevacueerd. In de Spaanse regio Extremadura, die grenst aan aan Portugal, woeden eveneens grote bosbranden. Regeringsfunctionarissen meldden dinsdag dat zeker achthonderd inwoners van het dorpje Casa de Millan zijn geevacueerd. Ongeveer honderd bussen staan gereed om mensen weg te halen uit andere dorpen in Extremadura, mocht dat noodzakelijk zijn.Lissabon wil van de NAVO zes vliegtuigen en drie helikopters, inclusief bemanning. Als het militaire bondgenootschap akkoord gaat, moeten de Portugezen dagelijks verslag uitbrengen over de voortgang van de bluswerkzaamheden.

Ook in Spanje hebben de extreem hoge temperaturen dinsdag opnieuw vier levens geeist. Twee vrouwen bezweken in de zuidelijke stad Cordoba. In het nog zuidelijker gelegen Sevilla kwam een vrouw om het leven en in Madrid overleed een man die door de hitte ademhalingsproblemen had gekregen.Spaanse gezondheidsfunctionarissen lieten weten dat in Andalusie nog ongeveer dertig mensen in ziekenhuizen liggen. Ze hebben onder meer last van uitdrogingsverschijnselen.In Andalusie worden in de schaduw temperaturen van meer dan 40 graden Celsius gemeten.

De Duitse regering maakt zich zorgen over een 'verhitte' kerncentrale net over de grens in Frankrijk. De centrale bij de Rijn is de afgelopen 3,5 dagen met water besproeid omdat de temperatuur in de reactor te hoog was opgelopen. Volgens de Duitse zender ARD dinsdag is het Duitse ministerie van Milieu 'geirriteerd' over de berichten uit Frankrijk. Berlijn overweegt het incident in Parijs aan te kaarten.De temperatuur in de reactor van Fessenheim (Elzas) steeg van de gebruikelijke 40 graden naar 48,2 graden. Volgens een woordvoerder van de centrale moet uit de meetgegevens van de afgelopen dagen blijken of de koelpoging is geslaagd.

In Zuid-Frankrijk sinds zondagavond ruim 1500 hectare bos en struikgewas in rook opgegaan. Ditmaal even ten zuiden van de Gorges du Tarn ten westen van Florac in een woest, vrijwel onbewoond, heel ontoegankelijk gebied.Slachtoffers zijn er niet gevallen, maar uit voorzorg zijn kampeerders bij Sainte-Epimie vanaf maandagmiddag geevacueerd. Hetzelfde geldt voor de bewoners van het gehucht Caussignac. In totaal gaat het om een kleine duizend mensen.Maandagmiddag, toen al 150 hectare was verbrand, dacht de brandweer het vuur meester te zijn. Maar de brand zelf, met vuurkolommen van 40 meter hoog, trekt een heel warme wind aan, vol droge zaadjes, die boven de vuurzee vlam vatten en soms honderden meters verder naar de overkant van een ravijn worden gesmeten om daar te zorgen voor nieuwe vuurhaarden. De brandweer vreest dat dat verschijnsel zich eind dinsdagmiddag opnieuw voordoet: de temperatuur in de omgeving ligt boven de 40 graden, en 's nachts kunnen blusvliegtuigen en helikopters niet werken.

Op de grond bestrijden 510 brandweerlieden het nieuwe vuur met 116 voertuigen en zeven bulldozers. Zij hebben de hulp van hun collega's uit de Jura, in het oosten van Frankrijk tegen de Zwitserse grens.Heel Frankrijk heeft te kampen met een hittegolf en grote droogte, waar de minste vonk kan zorgen voor een brand. In 54 van de honderd departementen (provincies) geldt een beperking voor watergebruik, en veehouders hebben er nauwelijks meer voer voor hun beesten. In het noorden van Frankrijk sturen boeren, met overheidshulp, daarom tonnen hooi naar hun collega's in bijvoorbeeld de Ardeche en de Aveyron. In de Ardeche is inmiddels besloten dat boeren een minimuminkomen krijgen, in afwachting van hulp van de staat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden