Hitlers vakantieparadijs nadert na 70 jaar voltooiing

De bouw van een vakantiecomplex in het Duitse Prora, die ten tijde van het Nazi-regime werd gestart, wordt door nieuwe investeerders afgemaakt. De voltooiing van het 'Kracht door plezier'-resort aan de Baltische Zee leidt echter tot onvrede van veel Duitsers, die de herinnering aan het Nazi-tijdperk liever kwijt dan rijk zijn.

Een deel van het 4,5 kilometer lange complex aan de Baltische Zee. Beeld epa
Een deel van het 4,5 kilometer lange complex aan de Baltische Zee.Beeld epa

Het tienduizend kamers tellende vakantiepark, dat als bijnaam de 'Kolos van Prora' heeft, werd aan het begin van de jaren '30 gebouwd. Na de uitbraak van de Tweede Wereldoorlog kwam de bouw van het resort stil te liggen. Tijdens de Koude Oorlog werd het complex vervolgens gebruikt als barakken voor Oost-Duitse soldaten. Daarna werd het stil. Zo'n tien jaar geleden begon de zoektocht naar een nieuwe bestemming voor het park.

Hitler krijgt zijn zin

Het enorme complex van uniforme gebouwen, dat zich uitstrekt over 4,5 kilometer, huisvestte kunstenaars en een hostel, maar nu komt er toch echt een vakantiepark. Grote delen van het complex zijn al verbouwd tot luxe appartementen, waarvan de helft al is verkocht. Ook komt er een spa en een hotel. Het is de bedoeling dat de eerste bewoners aankomende zomer hun intrek nemen in het complex.

Maar de voltooiing van het complex stuit veel Duitsers tegen de borst. Zij zien de renovatie vooral als de uitvoering van een plan bedacht door Adolf Hitler.

'Dit zijn geen ongevaarlijke gebouwen', zegt Jürgen Rostock, curator van het Prora-museum, gevestigd in het complex, tegen The Washington Post. 'Hitlers idee was oorspronkelijk om er een resort van te maken. Deze manier van met het gebouw omgaan bevestigt als het ware het Nazi-regime.'

Uwe Schwarz, toenmalig conservator van het Prora-museum, zei in 2005 al tegen de Volkskrant: 'Wat mij betreft wordt het in elk geval géén hotel of iets soortgelijks. Hitler zou dan als het ware toch zijn zin zou krijgen. En dat kan toch niet de bedoeling van het nageslacht zijn.'

null Beeld afp
Beeld afp

De discussie over wat er moet gebeuren met Nazi-architectuur speelt al langer in Duitsland. Aan de ene kant pleiten mensen voor het behouden van gebouwen om te herinneren aan het regime, terwijl anderen problemen hebben met de manier waarop investeerders soms Nazi-architectuur gebruiken om een slaatje uit te slaan.

Gerd Grochowiak, directeur van één van de projectontwikkelaars die bij de renovatie zijn betrokken, kan zich echter niet in deze kritiek vinden. 'Het ging altijd al om toerisme', zegt hij. 'Dus zo'n negatieve lading heeft het niet.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden