Hitlergroet en vandalisme op 'gaybrapad' tijdens ontgroening Leiden

Opnieuw heeft zich een incident voorgedaan bij een studentenvereniging. Leden van het Leidse Quintus hebben tijdens hun dispuutsontgroening in oktober een regenboogzebrapad beklad. Eén van hen bracht daarbij de Hitlergroet. De politie heeft eerder deze maand vijf verdachten aangehouden die betrokken waren bij het voorval.

Kaya Bouma
Een regenboogzebrapad in Rotterdam. Dit is niet het in het artikel genoemde overgeschilderde zebrapad in Leiden. Beeld anp
Een regenboogzebrapad in Rotterdam. Dit is niet het in het artikel genoemde overgeschilderde zebrapad in Leiden.Beeld anp

Het bestuur van Quintus maakte dinsdag bekend dat de verantwoordelijke jongemannen, allemaal tussen de 19 en 21 jaar, lid zijn van de studentenvereniging. 'Dit is een belachelijke actie, die keuren wij ten zeerste af', zegt voorzitter Sharon van de Bovenkamp. De leden zijn geschorst en de vereniging doet onderzoek naar de actie.

De studenten schilderden in de nacht van 17 oktober het 'gaybrapad', bedoeld om homo-emancipatie onder de aandacht te brengen, over met rode verf. Een barman in een nabijgelegen café legde het voorval vast. In het filmpje is te zien te zien hoe één van de studenten na afloop zijn bovenkleding uittrekt en de Hitlergroet uitbrengt.

Aanvankelijk werd de actie het werk van 'extreemrechtse vandalen' genoemd. Weblog De Dagelijkse Standaard publiceerde dinsdag een stuk waarin 'bronnen' binnen Quintus verklaren dat studenten van het dispuut 'Sjap Eisjedies' tijdens hun ontgroening de opdracht zouden hebben gekregen met een stunt de media te halen.

Dat lukte. Homobelangenvereniging COC reageerde geschokt en de gemeente Leiden deed aangifte.

Het incident vestigt opnieuw de aandacht op de grimmige kanten van het studentenverenigingsleven. Het Groningse Vindicat haalde in september het nieuws. Een aspirant-lid werd tijdens de ontgroening met hersenletsel in het ziekenhuis opgenomen nadat er op zijn hoofd was gestaan. Ook in Amsterdam belandden drie aspirant-leden van het corps tijdens hun ontgroening in het ziekenhuis.

De jaarlijkse ontgroening ligt sindsdien onder vuur. De Rijksuniversiteit Groningen, de Hanzehogeschool en de gemeente Groningen willen er zelfs helemaal vanaf. De gemeente Leiden laat weten binnenkort met studentenvereniging in gesprek te gaan over ontgroeningsactiviteiten.

Quintus-voorzitter Van de Bovenkamp zegt dat behalve de betrokken leden ook de ontgroeningscommissie van het desbetreffende dispuut geschorst is. 'Het lijkt tot nu om een individuele actie te gaan van deze leden', aldus Van de Bovenkamp. 'Verder laten wij de zaak nu aan de politie over. Tot er meer duidelijkheid is zijn de leden niet welkom.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden