'Hitler-klok' mag blijven hangen in Duits gehucht, als 'gedenkteken tegen geweld en onrecht'

Een omstreden 'Hitler-klok' in een Duits gehucht mag blijven hangen in de plaatselijke protestantse kerk en zal binnenkort weer luiden.

Beeld anp

Dat heeft de gemeenteraad van Herxheim am Berg in de deelstaat Rijnland-Palts deze week besloten, ondanks verzet vanuit de Joodse gemeenschap in Duitsland en linkse politieke kringen. De in 1934 gegoten klok draagt de inscriptie 'Alles voor het Vaderland- Adolf Hitler'. Daaronder prijkt een groot hakenkruis.

Met tien tegen drie stemmen besloot de gemeenteraad van het circa 800 inwoners tellende dorpje de klok in de Jakobskerk te behouden als 'stimulans voor verzoening en gedenkteken tegen geweld en onrecht'. Burgemeester Georg Welker, een partijloze predikant in ruste, was voorstander van het besluit. 'Als ik het luiden van de klok hoor, dan hoor ik ook de mensen die in deze tijd (onder de nazi's, red.) geleden hebben'. De gemeente zal naast de klok een plaquette plaatsen die verwijst naar het nazi-verleden.

'Akoestische' waarde

Gezien de gevoeligheid van het onderwerp had de gemeente een 'klokkendeskundige' ingehuurd, die tot de conclusie kwam dat het 240 kilo zware gevaarte hetzij moet blijven hangen, hetzij naar een museum moet worden gebracht. Een andere oplossing, zoals het 'demonteren' of smelten van de klok, zou 'de vlucht uit (...) een cultuur van herinnering' betekenen, zo oordeelde de deskundige. Bovendien heeft de kok 'akoestische' waarde.

Tal van Duitse kerken herbergen nog herinneringen aan de nazi-tijd, meldt de krant Die Welt. Zo bevindt zich in een protestantse kerk in Berlijn naast de figuur van Jezus Christus een beeld van een militair met Stahlhelm. Wel werd in de naoorlogse jaren een hakenkruis boven het preekgestoelte verwijderd.

Herinnering

Er zijn in Duitsland nog meer kerkklokken met inscripties uit de nazi-tijd. Sommige kerkelijke leiders vinden dat die verwijderd moeten worden, anderen menen dat de herinnering aan het verleden, hoe zwart ook, niet gewist mag worden. De nazi-ideologie sloeg immers ook aan onder Duitse christenen, predikanten incluis, al keerde menigeen zich er later van af. 'De rol van de Evangelische Kerk aan het begin van het Derde Rijk moet herinnerd worden', stelt Die Welt, een grote landelijke krant, in navolging van de gemeenteraad van Herxheim am Berg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden