Hitler ingezet om aids in Duitsland tegen te gaan

Vanaf volgende week moet hij op de Duitse televisie te zien zijn: een anti-aidscampagne, met Hitler in een vurige seksscène. De spot heeft op internet al voor veel ophef gezorgd (met video).

Merlijn Schoonenboom

In het filmpje is een vrijend stel in stemmig softlight te zien. Na enige tijd zoomt de camera in op de man, en de kijker ziet het verhitte hoofd van Adolf Hitler. De tekst verschijnt in beeld: ‘Aids is een massamoordenaar. Bescherm jezelf.’ De campagne is ook gemaakt met de hoofden van Stalin en Saddam Hussein.

Het doel is, dat mag duidelijk zijn, shockeren. De initiatiefnemer, de Vereniging Regenbogen e.V., heeft dat zelfs zeer bewust gedaan, zo laat ze weten. Ze vindt dat het tijd is het publiek wakker te schudden, aangezien de openbare aandacht voor aids de laatste jaren sterk is gedaald. ‘Als het aantal besmettingen niet zou stijgen, zouden wij niet gedwongen zijn deze maatregelen te nemen.’

Regenbogen bestaat dit jaar tien jaar. De campagne ‘Aids is een massamoordenaar’ zal, met posters, ook op straat gevoerd worden. De nationale AIDS-Stiftung is overigens niet bij de campagne betrokken.

Tekst loopt door onder video (expliciete content)

]]>

Kritiek

Tot nu toe heeft de campagne in Duitsland nog weinig ophef veroorzaakt. Vooral in de Britse en de Amerikaanse pers werd de campagne bekritiseerd. De Engelse National Aids Trust vreest dat de campagne aidspatiënten zou kunnen stigmatiseren. De zaak is daarmee via een omweg in de Duitse media aan de orde gekomen. Maar zelfs Bild houdt het maandag keurig in de berichtgeving.

Regenbogen heeft alle mogelijke ophef ingecalculeerd. Een woordvoerder zei maandag tegen Spiegel Online: ‘Door de overvloed aan mediabeelden gaat veel in de massa ten onder.’ De vereniging vindt dat ‘bestaande strategieën ter preventie van aids overdacht moeten worden’.

Geschokte reactie uit de VS op de campagne:

]]>

Detail van de poster uit de aidscampagne in Duitsland. (AFP) Beeld
Detail van de poster uit de aidscampagne in Duitsland. (AFP)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden