Hit the road, Jack

Ik heb op internet nog eens alle interviews afgeluisterd die de voortreffelijke radioverslaggever Theo Bakker de afgelopen week maakte met Martin Verkerk en zijn coach Nick Carr, en dat was een leerzame ervaring....

Zo had je vrijdagmiddag al kunnen weten dat Verkerk het niet zou redden tegen Ferrero. Toen Bakker na de halve finale de naam Ferrero liet vallen, sloop er twijfel in Verkerks stem. Hij smeekte bijna om Costa, in de finale.

Ferrero was fout. Verkerk haalde opeens een kansloze nederlaag aan tegen Ferrero, in Kitzbühel. Bakker hoorde het ook. 'Dat is een jaar geleden', riep hij, om te redden wat er te redden viel. Maar het was al te laat. De goede verstaander wist: als de tegenstander Ferrero heet is Verkerk kansloos.

Verkerks coach Nick Carr over een belangrijke overwinning tijdens het toernooi van Rome: 'We killed the devil right there.' Alle duivels hielp Verkerk in Rome om zeep. Allemaal, op één na: Lucifer Ferrero.

John McEnroe zei tegen Verkerk dat hij Ferreromoest afmaken. Martin Verkerk keek hem sprakeloos aan. McEnroe!

Jack? Wat deed Jack van Gelder opeens in Parijs? Ik dacht, nu het voetbalseizoen voorbij is, even van Jack te zijn verlost, maar daar was hij alweer. Jack, specialist kletskoekvragen. Als Jack een vraag stelt, rest de gei ¿ nterviewde niets anders dan uit zijn nek te gaan lullen. Je denkt eerst dat Jack altijd zwetsers uitnodigt, maar het komt door Jacks manier van vragen. Hij laat de gei ¿ nterviewde geen keus. Jack verandert zelfs een geniale Nobelprijswinnaar in een babbelkous.

Zo stelde Jack zondagmiddag de volgende vraag aan Tjerk Bogtstra: 'Ik voel opeens een enorme adrenalinestoot. Voel jij ook een enorme adrenalinestoot?' Wat moet je, als geinterviewde? Het is live, je móet iets zeggen. Dus je gaat mee in die adrenalinestoot van Jack en voor je het weet ben je vanwege je tomeloze geleuter de risee van Parijs. Jack, bedankt.

Martin Verkerk was van plan vanavond aan het Kininelaantje in Hilversum met zijn club Hilverheide te gaan tennissen tegen TC Groenekan. Het Kininelaantje, vlakbij het Kneuterdijkje. Is het niet kostelijk? Helaas gaat het niet door. Jammer, was knus geweest, weer gezellig onder elkaar, zonder al die rare Fransozen en Spanjolen.

Tennis in Nederland. Ik vond dat verslaggever Jan Roelfs na de finale een kléin beetje had moeten dimmen, met zijn gejuich om de tweede plaats. Prachtig, tweede op Roland Garros. Heel goed gedaan. Maar wel twééde. Alweer tweede.

Tweede is niks. Tweede is de verli ¿ ezend finalist. Een béétje teleurstelling was op zijn plaats geweest. Dat we zo opgetogen doen over tweede worden, zegt iets over ons. Tweede, dat vinden we best knap. Want tweede is bijna even goed als eerste, vinden wij.

Kijk nog even naar het scorebord. Hij heeft verloren. Ver-ló-ren. Dik en kansloos verloren. Hij is weggemept. Hij heeft het tot de finale fantastisch gedaan, maar daarin wél verloren. Hij was er dichtbij, maar op het moment suprème verliest-ie.

Carr, na de zege op de Spanjaard: 'You get all the women that are after Moya!' Carr, Nieuw-Zeelander: winner takes it all, inclusief de vrouwen. Topmodel Karen Mulder zat op de tribune. Verkerk: 'Dat is wat, dat zoiets op de tribune zit.' Dat zoiets op de tribune zit? Ze zit daar voor jou, gek. Om jou te zien winnen. Ze wil een killer die de tegenstander fusilleert met 220 per uur.

Zaterdagavond meldde het nieuws al dat de huldiging in Alphen zou doorgaan, hoe de finale ook zou aflopen. Slap gedoe. Ophouden met die sociaal-democratische sportbeleving! Huldigingen voortaan alleen bij winst.

Zelfs Theo Bakker begon zondagmiddag zijn laatste interview met de hartelijke felicitaties. Verkerk was niet eens beledigd. Hij vond het wel terecht. Oké, het is zi ¿ jn tweede plaats.

John McEnroe, die kon je beter niet feliciteren wanneer hij zojuist een Grand Slam-finale had verloren.

Een adrenalinestoot op je lever kon je krijgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden